По-дълги присъди и по-големи глоби за педофилия, плагиатство и хакерство

Йорданка Веселинова 12 май 2022 в 11:10 3453 0

Снимка Архив - БТА

Промените минаха на първо четене.

По-големи глоби и по-дълги присъди за педофилия, плагиатство и хакерство предвиждат промени в Наказателния кодекс, предложени от Министерски съвет.

Законопроектът бе приет на първо четене със 110 гласа "за", 11 "против" ("Възраждане") и 4 "въздържал се" (1 от ГЕРБ-СДС, 2 от ДПС и 1 от "Възраждане"). 

Измененията предвиждат повишаване на максималния размер на наказанията при компютърни престъпления, които се отнасят към критичната инфраструктура на страната, интелектуалната и индустриалната собственост, както и наказанията, свързани с детската сексуална експлоатация. Освен това с промените се транспонира директива на ЕС от 2013 г. за атаките срещу информационните системи.

В законопроекта е заложено увеличение на присъдите от пет на шест години за склоняване на малолетни лица да участват или да наблюдават сексуални сцени. Същата ще е максималната присъда за използването на сила и заплахи, за да се принуди непълнолетно лице да участва в такива действия. Увеличава се с три години - на шест, максималната присъда за лицата, разпространяващи порнографски материали.

Увеличават се и глобите за хората, които разпространяват интелектуална собственост, която се разпространява без съгласието на автора - - от 5 на 10 хил. лв. Максималната присъда ще е шест години. Ако деянието е извършено повторно, максималната присъда е 8 години, а глобата - до 15 хил. лв. Когато се разпространява интелектуална собственост в големи размери, глобата е от 2 хил. до 10 хил. лв., а присъдата - от две до пет години.

Въвеждат се глоби и се увеличават присъдите за киберпрестъпност. Лицата, които неправомерно осъществят достъп до информационна система или части от нея, ще получават присъда от шест години или глоба до 3 хил. лв.

Ако в такова престъпление участват две или повече лица - то максималната присъда става шест години, а глобата - 5 хил. лв. Ако деянието е извършено повторно или по отношение на данни за създаване на електронен подпис, наказанието е поне седем години и 20 хил. лв. Ако пък престъплението засяга информация, представляваща държавна или друга защитена от закон тайна, присъдата е от четири до осем години. Ако в резултат пък възникнат тежки последици, то наказанието е от пет до 12 години.

Увеличават се глобите и наказанията за лицата, които неправомерно добавят, копират, използват, променят, пренасят, изтрият, повредят, влошат, скрият, унищожат компютърни данни в информационна система или спрат достъпа до такива данни. Максималните присъди са между шест и осен години, а глобите - между 10 и 30 хил. лв.

По-солени ще са глобите и наказанията за разпространяване на компютърни вируси, както и за лицата които разпространяват, създават или набавят за себе си пароли, кодове и други лични данни за достъп до услуги.

Промените минаха без особен дебат. От "Възраждане" обявиха, че това не е реформа на НК и поискаха по-дълги присъди за педофилията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!