Плевнелиев: Срещу тероризма всички трябва да се обединят – Европа, Америка, Русия, Китай

OFFNews 23 ноември 2015 в 16:34 2231 4

Плевнелиев: Срещу тероризма всички трябва да се обединят – Европа, Америка, Русия, Китай

Тероризмът е глобална заплаха и отговорът трябва също да бъде глобален. Срещу тероризма всички трябва да се обединят – Европа, Америка, Русия, Китай, всички“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията за удостояване с висше офицерско звание на военнослужещи от Българската армия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Срещу терористите трябва да се приложи целият арсенал от мерки за сигурност. Терористите могат и трябва да бъдат победени и изправени на съд от световната антитерористична коалиция“, категоричен беше държавният глава, който отправи призив за „солидарност и единство в Европа“ в отговор на атентатите от 13 ноември.

„Сигурността на хората трябва да бъде гарантирана, но в никакъв случай не бива да се допуска разделение по религиозен, етнически или друг принцип. Всички ние, християни, мюсюлмани, евреи и други, трябва да продължим да живеем заедно и да се сплотим още повече срещу екстремизма. Трябва да се подобри контролът на външните граници на ЕС, но изграждането на огради вътре в съюза само ще задълбочи разединението в Европа“, посочи президентът.

„Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията. Нашето оръжие срещу идеологията на тероризма е образование, толерантност и уважение към различния. Отговорът на атентатите трябва да бъде повече, не по-малко Европа. България трябва да прояви солидарност и да помогне според възможностите си на всеки в нужда в Европейския съюз. Но и ще очакваме нашето европейско семейство да застане като един зад нас в случай на криза в България“, заяви още държавният глава в словото си на церемонията.

На тържествена церемония на „Дондуков“ 2 Плевнелиев удостои с висше офицерско звание военнослужещи от Българската армия. Досегашният началник на Щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Пламен Атанасов получи пагони на генерал-майор и беше назначен на длъжността заместник-началник на отбраната. Капитан I ранг Коста Андреев е заместник-командир на ВМС със звание комодор. Полк. Явор Матеев е назначен на длъжност командир на 68-ма бригада „Специални сили“ и с висше офицерско звание бригаден генерал, а за командир на 61-ва механизирана бригада е назначен полк. Груди Ангелов, който получи звание бригаден генерал.

„Връчваните пагони днес са отлична атестация за постигнатото не само от вас, но и от вашите подчинени. Основен приоритет в дейността на Въоръжените сили остава защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България. Въпреки трудностите, армията изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС. Българските военнослужещи достойно, храбро и с чест изпълняват своите задължения в мисии и операции на няколко континента“, заяви държавният глава в обръщението си към военнослужещите.

Президентът Росен Плевнелиев определи модернизацията и хората като двата актуални ключови аспекта, гарантиращи изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на процеса на трансформация на Въоръжените сили като цяло. „За модернизацията сме длъжни да мобилизираме всички възможности, в това число сериозен финансов ресурс от държавата. Същевременно обаче грижата за развитието на високо подготвените кадри в българската отбрана е не по-малко важна. Тази задача стои пред Министерството на отбраната, което трябва да гарантира кариерно развитие и мотивация за всеки военнослужещ, по един обективен и надпартиен начин“, категоричен беше още държавният глава.

Президентът отново призова за национално отговорно отношение от страна на политиците и институциите за изпълнение на решенията на Консултативния съвет за национална сигурност, който заседава през април т.г. по въпросите на отбраната. „Изграждането на съвременна и боеспособна Българска армия, която да гарантира националната сигурност, да бъде съвместима с армиите на съюзниците и да бъде способна да изпълни поставените от държавното ръководство задачи, трябва да продължи и да бъде доведено до успешен край, съгласно приетите стратегически документи. Вие, господа генерали и адмирали, сте основният двигател на този продължителен и нелек процес“, обърна се държавният глава към висшите военни.

Удовлетворен съм, че планираните разходи за отбрана за следващата година се увеличават и ще бъдат 1,35% от БВП, каза Плевнелиев, цитиран от "Фокус". „Очаквам програмата, която бе приета от Министерски съвет, да бъде утвърдена още тази седмица и от Народното събрание“, допълни държавният глава. По думите му, задача на Министерство на отбраната е да гарантира кариерно развитие и мотивация за всеки военнослужещ по един обективен и надпартиен начин, а българската държава трябва да застане зад усилията на министерството за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови