Quantcast

Плевнелиев призова за реформа и в прокуратурата

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2015 в 15:53 2869 5

Второто гласуване на промените в Конституцията е една малка, но недостатъчна крачка напред. Това не е дълбоката реформа, която очакваме и по начина, по който се случва, тя няма да доведе до този устойчив и ефективен резултат, който очакват българските граждани.

Така президентът Росен Плевнелиев коментира във Велико Търново второто гласуване на промените в Конституцията преди дни, което доведе до оставката на правосъдния министър Христо Иванов, а съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че сваля подкрепата си за правителството и преминава в опозиция.

„Най-големият проблем е, че 94 на сто от българските граждани не се доверяват на системата на правораздаване“, каза държавният глава пред журналисти във Велико Търново, където даде начало на дискусията по приоритетите на страната ни за развитие до 2030 г., в рамките на инициативата „Младежка визия за развитие на България“.

Министър Иванов положи много усилия, за да може тази очаквана дълбока реформа да се случи. Тя обаче няма как да се случи от днес за утре и не е плод на действията само на един министър, подчерта Плевнелиев.

„Оттук нататък ще следя реформата да продължи и да бъде дълбока и всеобхватна. Изключително важно е и българската Прокуратура да започне процес на реформи. Прокуратурата не може да остане встрани от усилията на всички институции в държавата за реформа в българското правораздаване. Така, както виждаме дебати в парламента и в съдийската общност, ще се радвам да видя дебат и сред прокурорите и следователите, за да имаме всеобхватност на съдебната реформа“, допълни президентът, като посочи, че ще приветства всяко усилие за задълбочаване на реформата и за ускоряване на действията по нея.

Държавния глава каза още, че гласуваното до момента от Народното събрание не е достатъчно и няма да доведе до трайни резултати и до дълбока промяна.

„Затова съм готов, след като приключи процесът на гласуване в Народното събрание и на трето четене, след като видим в началото на следващата година какви промени ще бъдат внесени от новия екип в Министерството на правосъдието по отношение конкретно на Закона за съдебната власт и когато видим какви дебати ще се случат в Народното събрание от гледна точка и на някои важни законопроекти, които трябва да се внесат, тогава ще преценя с какви следващи действия и на база на кои мои правомощия ще допринеса за ускоряване на процеса на реформата и за нейното задълбочаване“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Поемам ясен ангажимент пред българския народ, че тази реформа няма да приключи само с третото гласуване в Народното събрание. Тя трябва да намери трайна и устойчива реализация. Това означава, че през 2016 г. има още много работа за вършене“, категоричен е Плевнелиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.12 2015 в 18:13

На този Антончо много му се чука,бе хора изпратате му телефона на пчеличатаМая.Тя има вид на магистрална гювендия а и в Кюстендил се говори ,че свири хубаво на флейта

12.12 2015 в 18:12

На този Антончо много му се чука,бе хора изпратате му телефона на пчеличатаМая.Тя има вид на магистрална гювендия а и в Кюстендил се говори ,че свири хубаво на флейта

12.12 2015 в 18:01

ОСТАВКА! Никакво чакане!

12.12 2015 в 16:36

Президентството да се махне, премиерът да е директно избран, а прокуратурата да е под него и наравно с адвокатите пред съдиите.

Народното събрание да приема закони и бюджет, но да не се меси в изпълнителната и съдебната власт.

Вместо двайсе вида съдилища, да има един - дето съдят право - и всеки гражданин да може да заведе и дела за съобразност на всеки закон с конституцията.

Аман от сегашната система с един център на власт - НС.

12.12 2015 в 16:35

Ебати реформаторите, кончето им пръцна малко и се разскачаха от файтона. Местан ви каза - ДПС е незаобиколим фактор, което означава, че само със "Стоой, даай пуш ка таа" няма да стане.
И сега кукли, парцали, сополи...