Плевнелиев призова за общи првила на ЕС за енергетиката

OFFNews 16 април 2016 в 11:33 1380 0

"Разнопосочните интереси на отделните държави в енергетиката могат да бъдат обединени със следването на общите принципи на Европейския енергиен съюз".

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като разговаря със зам.-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по енергетика Марош Шефчович.

Плевнелиев призова изграждането на Европейския енергиен съюз да започне от Югоизточна Европа.

“Не съм съгласен в енергетиката да се говори само за интереси и геополитика. За мен е важно да има общи правила и принципна политика”, посочи Росен Плевнелиев. Той подчерта, че природният газ не трябва да се използва като оръжие, а да се търгува на пазарни цени и всеки да има достъп до алтернативни източници.

Плевнелиев призова държавите от ЕС да се фокусират върху реализацията на по-малки, но бързо осъществими проекти за постигане на енергийна диверсификация. "Бъдещето на енергетиката не е в изразходването на огромни суми за изграждането на газопроводи, а в създаването на мрежи и постигането на по-тясна свързаност", категоричен беше Плевнелиев.

Според президетът и Шефчович енергийната политика в ЕС и в света все повече ще разчита на използването на възобновяеми и екологични енергийни източници.

Плевнелиев подчерта, че България вече е изпълнила изискванията на Европейския съюз и днес над 20% от производството на електроенергия в страната е от възобновяеми източници. “България е пример и със своята програма за енергийна ефективност. Нашите приоритети в енергийната политика – либерализация, енергийна ефективност и диверсификация ще бъдат реализирани в партньорство с Европейската комисия в интерес на българските граждани и региона”, добави той.

По думите му за страната ни е от стратегическо значение укрепването на стабилността в региона на Балканите и в частност в Македония. Плевнелиев е разговарял по телефона и с президента на Македония Георге Иванов.

Президентът припомни, че през 2013 г. България също премина през период на политическа нестабилност и граждански протести и отправи апел за обединение на македонските политици около принципите за спазване на върховенството на закона и неприлагането на насилие. „Гражданите очакват проявите на корупция на високо ниво да не бъдат толерирани и затова трябва Специализираната прокуратура в Република Македония да доведе до край работата си“, подчерта той.

Държавният глава даде висока оценка на предприетите от държавните институции мерки за опазване на външните граници на ЕС.

"Искам да уверя българските граждани, че институциите са силни и до момента България е пример за отговорна охрана на границите и спазването на човешките права“, увери президентът.

Той определи като недопустими проявите на насилие спрямо търсещи убежище и изрази очакване законът да бъде прилаган в цялата му строгост при доказани подобни случаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови