Плевнелиев стана „Личност на годината“ на Украйна, обеща да браним независимостта ѝ

Калоян Константинов 26 март 2016 в 20:11 6275 30

Росен Плевнелиев с наградата "Личност на годината".

Президентът на България Росен Плевнелиев бе удостоен с приза „Личност на годината – 2015“ на Украйна при днешното си посещение в Киев, където се срещна с колегата си Петро Порошенко.

„Тази награда е признание за последователната българска подкрепа за суверенитета, независимостта и европейската перспектива на Украйна", каза той при получаването на наградата.

Президентът добави, че това най-високо отличие е и знак на признание към над 250 хиляди етнически българи в Украйна, които формират най-голямата историческа българска общност в чужбина, която е мост на приятелство и сътрудничество между двете държави.

Държавният глава припомни културните и исторически връзки между българи и украинци през вековете. През Х век на територията на днешна Украйна са разпространени църковни и богослужебни книги от България, а през 1918 г. страната ни е първата, която признава независимостта на Украйна. Украинците дават своя принос за свободата на България в „Битката на народите“ при Варна през 1444 г., както и през Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г.

"България ще продължи да отстоява принципната си позиция за зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Не признаваме резултатите от референдума в Крим и проведените референдуми от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск", каза Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!