Плевнелиев: Нагледахме се на месии и популисти, да дадем път на морала (обръщение)

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2016 в 20:01 11357 12

Нагледахме се на месии и популисти в нашата история. Те винаги идват в тежки времена, експлоатират страховете на хората и никога не са довели, който и да е проблем, до трайно решение. Нека гласуваме разумно, да подкрепим устойчивите решения, да дадем път на ценностите и морала, на демокрацията, на мира и свободата. 

Това заяви в обръщението си преди изборите в неделя президентът Росен Плевнелиев. 

Ето и цялото обръщение на държавният глава: 

В неделя ще се проведат избори за президент и вицепрезидент и национален референдум. Предизборната кампания приключи и сега всичко е в ръцете на суверена. Призовавам всеки гражданин да упражни своята власт, защото гласуването не е просто задължение или право, както и не е еднократен акт на подкрепа за политик и политическата сила, която го е издигнала. Народният вот е най-мощното оръжие за задаване посоката на развитие на страната за един по-дълъг период от време. Вече повече от месец кандидатите за президент и вицепрезидент са пред нашия поглед. Дали успяха да ни убедят в идеите си и да представят на гражданското общество смислен дебат по приоритетите на страната, това сега вече е история. Дойде редът на всички нас да покажем каква е държавата, в която искаме да живеем ние, децата и внуците ни.

Днес Европа и светът преживяват един от най-тежките си периоди от седемдесет години насам. Трудностите не бива да ни плашат, още по-малко трябва да търсим екстремни и екстравагантни решения. Такива решения историята познава много. Нагледахме се на месии и популисти в нашата история. Те винаги идват в тежки времена, експлоатират страховете на хората и никога не са довели, който и да е проблем, до трайно решение.

Нека гласуваме разумно, да подкрепим устойчивите решения, да дадем път на ценностите и морала, на демокрацията, на мира и свободата. Именно, понеже е трудно, трябва да се придържаме към ценностите, вградени в основата на демократичното общество. Да не се отклоняваме от идеала и посоката, зададена от нашите предци. Никой не бива да подценява мъдростта на българския народ, народ с хилядолетна и славна история, със здрави корени, мисия и с достоен път през вековете. Когато застанем пред урните, нека подкрепим ценностите и реалистичния подход, даващ решения по пътя на осъществяване на националния идеал.

Истинските, работещите решения са по-трудни и по-бавни, но в дългосрочен план се изплащат. България е част от най-достойните съюзи на демократични и свободни държави – Европейският съюз и НАТО. Ние сме там не заради фондовете, които получаваме от Европа, и не само за сигурността, която ни гарантира НАТО. Това е нашият цивилизационен избор, това е нашето семейство, това са нашите ценности – да живеем по правила, да поставяме на първо място човека, да изградим държава, в която демокрацията, плурализмът и справедливостта нямат алтернатива. Вярвам, че и при тези избори българският народ ще покаже, че освен качествата на един или друг кандидат, ценностният ни избор е съзнателен така, както безалтернативни са мирът, свободата и демокрацията.

Призовавам политическите партии и всички участници в предстоящите избори да уважат правото на суверена да направи своя избор свободно и независимо. Нека не натоварваме деня за размисъл с опити за манипулация и нерегламентирано привличане на гласове. Познаваме този подход от близкото минало, но всеки трябва да се е убедил, че подобен успех е измамен, а пораженията, които нанася на политическата система и на гражданското общество, са несравнимо по-тежки. Нека всички да уважим народа си, да повярваме в неговата мъдрост и да приемем решението му такова, каквото е.

Тази неделя, освен че избираме президент и вицепрезидент, предстои за трети път в нашата най-нова история да участваме и в национален референдум. Горд съм, че всичките три национални допитвания се проведоха през моя мандат, защото искрено вярвам във възможностите на пряката демокрация. Да, действително има още детайли, които трябва да регулираме така, че да извлечем максимална полза от този силен инструмент на демокрацията, но аз вярвам, че добрите решения ще дойдат с опита. Активното участие на референдума в неделя ще бъде ясен знак, както по отношение на важността на референдумите, така и по отношение на тяхната конструктивна роля в подкрепа на българската демокрация.

Скъпи сънародници,

На държавния глава му се налага да овладява не една критична ситуация. Има моменти, в които цялата държава се крепи на него. Именно затова, личността на президента и неговата принципна позиция са изключително важни. Тази неделя ще избираме петия български президент, който си пожелаваме да бъде достоен и успешен. Нека се възползваме от този шанс, да гласуваме мъдро и по съвест, така че да надградим нашата демократична правова държава.

Бъдете активни на предстоящия в неделя избор за президент и вицепрезидент и национален референдум!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11009

12

случайно прочетох

05.11 2016 в 13:20

Може и да е клиширано, но е добро обръщение, а Цецка няма да може и да го прочете, камо ли напише.
Единственият му проблем е, че беше част от недоразумението ГЕРБ.

27639

8

sottozero

04.11 2016 в 21:26Само път ли да му дадем или още няколко по 70 К за по път?

25481

5

Izalina

04.11 2016 в 20:47

Туй с мъдростта... заеби. Кот-такоз. Ще го видим в неделя в пълния му блясък(или по-вероятно гротеска)

Ъъъ, кой на негово място би избълвал по-находчиво клише? Ми никой. Протоколна бливня.

27639

4

sottozero

04.11 2016 в 20:32Е вече със сигурност ще гласувам за БСП.

На Плевню ще му дадат ли 70 К за тази дописка?

7974

3

Royale

04.11 2016 в 20:30

„Радев и БСП са опасни за България, а Цачева и Борисов не могат да ги спрат. Обръщам се към всички демократично настроени и родолюбиви българи - ако искате да не го допуснем, гласувайте за силата, свободата и демокрацията с номер 7 в бюлетината“, призова кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков.