Quantcast

Плевнелиев пред Би Би Си: Русия иска да раздели Европа

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2016 в 09:19 14804 31

В интервю пред британската обществена телевизия българският президент Росен Плевнелиев обвини за пореден път Русия в това, че Кремъл иска да раздели и отслаби Европа.

Според Плевнелиев руското влияние в България и на Стария континент има нужда от твърд отговор от страна на Европа.

„Отстояваме общата европейска сигурност и не допускаме големи групи хора просто да се придвижват през нашата територия, без каквато и да е регистрация и контрол. Никога не сме го допускали и всъщност сме единствените, които не го допускат. Не виждаме противоречие в това, да спазваме човешките права и да охраняваме своите граници. И смятаме, че това е задължение на всяка държава - най-малкото да охранява сигурността по своите граници. Ако това не се прави, виждаме какви са резултатите. Сега ЕС постига прогрес в тази насока, както и по отношение на интегрирането на мигрантите. Има напредък и по отношение на разбирането, че трябва да се търси решение на миграционната криза в дългосрочен план. И аз съм уверен, че много скоро ще имаме общо европейско решение. Беше създадена нова институция, отделени са и значителни средства от бюджета на ЕС за разрешаването на този въпрос. Така че днес Европа е много по-добре подготвена, в сравнение с 2015-а година. Но все още не можем да се похвалим, че сме решили този проблем по един устойчив и ефективен начин“, заявява още държавният глава пред BBC.

На предстоящите избори сме по-подготвени и защитени от кибератаки след нападенията срещу българските институции на местния вот и на националния референдум през 2015 година.

Кибератаките срещу българските институции през 2015 г. бяха добре организирани и целеви – в ден на избори. Те имаха за цел да разстроят демократичния процес, да го направят неработещ и това е много опасно, заявява българският президент пред BBC. “Трябваше да приемем, че това е атака срещу българската държава. Това е атака срещу българската демокрация“, казва държавният глава. В резултат на кибератаките и на свикания Консултативен съвет за национална сигурност по темата, беше постигнато съгласие с всички политически партии и беше изработена нова Национална стратегия за киберсигурност, която вече е в процес на изпълнение, посочва президентът пред медията.

В интервюто държавният глава отново изразява разочарование от резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС. „Бях шокиран и натъжен, след като видях резултатите от референдума. Никой не го очакваше. И съм притеснен, когато виждаме как Обединеното Кралство по някакъв начин се изолира на своя собствен остров. Притеснен съм, когато виждаме марша на популисти и националисти, включително в Обединеното Кралство. И според мен не беше съвпадение това, че повечето от водачите на кампанията за Брекзит се оттеглиха веднага след това. Това просто е безотговорна политика. Трябва да стоиш зад това, което проповядваш“, казва президентът Росен Плевнелиев.

„Обединеното кралство винаги е било силен поддръжник на нашите усилия за отстояване на демокрацията, за нашата сигурност и в общата ни битка за това, което е ценно за Европа. И то се изразява в една дума – мир“, посочва държавният глава, запитан как случилото се в Обединеното Кралство ще повлияе на актуалните предизвикателства пред Обединена Европа. „Единственият начин да постигнем мир е правилата да важат за всички. И е много вероятно да има война, когато една страна нарушава всички правила и премества границите със сила - нещо, което ние всички смятахме, че няма да се случи повече в Европа. Така че, това е много лошо и опасно. Обединеното кралство има силна позиция и е много надежден партньор по всички тези въпроси. Затова Брекзит наистина ме натъжава, но оставаме партньори в НАТО. И ако Брекзитът ще завърши с развод, въпреки, че не харесвам това сравнение, то аз се надявам, че ние ще останем възможно най-близки приятели“, коментира Росен Плевнелиев.

По отношение на мигрантската криза българския президент е категоричен, че съществуващите множество кризи в Европа, една от които е нелегалната имиграция, могат да бъдат разрешени само чрез общо европейско решение. „Няма как да се справим сами с предизвикателства като тероризма, отношенията с Русия, кризата в Украйна, кризата в Гърция и миграцията. Това просто не е възможно. Единствено устойчивото решение е чрез постигането на общо европейско решение. И много се надявам, че и други европейски лидери ще го разберат и се надявам, че вървим в тази посока. Не е чак толкова трудно това да се случи. Вече се правят стъпки в тази посока. Днес Европа защитава много по-добре своите граници в сравнение с миналата година“, казва още президентът Плевнелиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

31

El Commandante

04.11 2016 в 15:21

Изнервил си се нещо тея дни, тва че Трайо не мое да отлепи над 5% ли ти бърка така в здравето?

Нема да ти платат за работата в предизборния щаб ли?

Сподели, ше ти олекне...

73928

29

El Commandante

04.11 2016 в 14:44

Да, както и очаквах, коментира се тази част, която ни е удобна.

Нека още един път питам, ако некой с действията или бездействията си е станал причина България да бъде осъдена на милиард и кусур, след което същия този е получил пари за да свидетелства по делото, за което причина е станал той, то как наричаме такъв човек.

Между другото 70 000 евро са смешно малка сума, това в случая дори един сребърник не е, да не говориме за трийсе.

С нетърпение очаквам неделните резултати, чесъна ше пометне окончателно ахаха...

8000

25

Ivaylo Radulov

04.11 2016 в 12:12

Абсолютно правилно и вярно е , че Russia Is Trying To Divide, Weaken Europe..., включително и България и то от десетилетия насам , но ...ЯДЕЦ - ЕС ще става много по единен и по силен , а Русия , ако не смени кремълските босове с нормални Управници ще затъва и затъва до невъзможност - бъдете убедени в това.

73928

22

El Commandante

04.11 2016 в 11:59

Добре.

Две твърдения на Трайо, искам да коментираш.

-Като министър съм спирал корупцията.
-Коя корупция спрехте?
-Белене.

...............................


-Получих пари като свидетел по делото Белене срещу България.

.................................ТОЯ ли човек ще налага върховенството на закона?
ТОЯ ли човек ще прави съдебна реформа и ше "оправя" държавата?

Еми извинявай, ама на тоя червей и 5% са му много.