Плевнелиев: Кой вкара онзи текст, който мирише на държавен преврат?

OFFNews 01 април 2014 в 13:58 4527 21

По повод реакциите след издадения от държавния глава указ за назначаване на членове на Централната избирателна комисия, президентът Росен Плевнелиев заяви днес, че с указа са спазени и Конституцията, и Изборният кодекс.

„В Централната избирателна комисия трябва да има баланс, Комисията не е двукамарна и ръководството й не се изключва от този баланс“, категоричен беше държавният глава пред журналисти.

„Някой се опитва с прекалена креативност да създаде проблем, който не би следвало да има“, каза президентът. Той посочи, че авторите на Изборния кодекс би следвало да отговорят на редица въпроси, в това число защо законът е внесен за обсъждане в последния момент и защо в черновата му фигурира текст, който предвижда произвеждането на избори за президент и за вицепрезидент през 2014 година. „Действах бързо. Разбира се, има много въпроси, на които авторите на този закон трябва да отговарят. Защо се бавиха една година и го направиха в последния момент? Кой вкара онзи прословут текст, който мирише на държавен преврат – да има избори „3 в 1” през 2014 г. експлицитно написано в самия закон? Аз бих попитал юридическата мисъл на българския парламент – има ли България двукамерна ЦИК? Да или не? Тя двукамерна ли е или еднокамерна? Кога е била двукамерна? Кой досега е изваждал ръководството на комисията от състава на комисията или от начина, по който тя взима решения и функционира”, попита президентът Плевнелиев.

„Надявам се в Народното събрание да се фокусират върху една позитивна кампания за Европейските избори, а не оттук нататък да дълбаят в лишени от смисъл казуси“, коментира президентът.

По повод зачестилите извънредни полети на дежурните български изтребители през последните месеци, президентът апелира да се обмислят съвместни действия с румънската и с турската страна. „Трябва да се замислим дали не можем, заедно са румънските и турските си колеги, да обединим усилия, за да сме по-ефективни“, заяви Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!