БСП била готова с искането до Конституционния съд срещу указа на Плевнелиев

OFFNews 01 април 2014 в 08:52 1703 5

Мая Манолова

БСП е готова още от миналата седмица с искането до Коституционния съд за отмяна на указа на президента Росен Плевнелиев, с който бяха разпределени квотите между партиите в ЦИК.

Това обяви червената депутатка Мая Манолова пред "Нова телевизия". Тя обаче така и не отговори на въпроса кога точно ще бъде внесено искането в Конституционния съд.

"Достатъчни са 48, но ние имаме много повече, тъй като групата ни е от 83-ма народни представители, но тъй като публично и от ДПС имаше подкрепа за подобно действие, и от „Атака”, очакваме и те да се присъединят към конституционната жалба", обяви тя.

На критиките на ГЕРБ към приетия наскоро Изборен кодекс, известен като кодекса Манолова, социалиситката отговори с критика към текстовете, внесени миналата седмица от ГЕРБ за поправки в кодекса, с които да се даде още един мандат на ДПС в ЦИК. Тези текстове са срам за стажант правист, смята Мая Манолова.

"Това е следващият абсурд. Едно противоконституционно действие на президента да бъде оправдано и санирано с промяна в закона.

Разбирате ли, че по този начин ние даваме знак на българските граждани, че всеки един може да нарушава закона и със същото основание, с което Плевнелиев иска законът да бъде променен, просто защото на него не му харесва, това да направят всички български граждани, всички български институции.

Още повече, че законът на ГЕРБ е толкова недоносен, че ако бъде приет в този му вид, създава опасност да блокира структурирането на вече създадената ЦИК и изобщо провеждането на изборите", коментира зам.-председателката на парламента.

Предложените от ГЕРБ текстове за промяна в Изборния кодекс ще се гласуват днес от правната комисия. Те имат голям шанс да бъдат приети в правната комисия и в пленарна зала, защото имат и подкрепата на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови