Quantcast

БСП била готова с искането до Конституционния съд срещу указа на Плевнелиев

OFFNews Последна промяна на 01 април 2014 в 08:52 1047 5

Мая Манолова

БСП е готова още от миналата седмица с искането до Коституционния съд за отмяна на указа на президента Росен Плевнелиев, с който бяха разпределени квотите между партиите в ЦИК.

Това обяви червената депутатка Мая Манолова пред "Нова телевизия". Тя обаче така и не отговори на въпроса кога точно ще бъде внесено искането в Конституционния съд.

"Достатъчни са 48, но ние имаме много повече, тъй като групата ни е от 83-ма народни представители, но тъй като публично и от ДПС имаше подкрепа за подобно действие, и от „Атака”, очакваме и те да се присъединят към конституционната жалба", обяви тя.

На критиките на ГЕРБ към приетия наскоро Изборен кодекс, известен като кодекса Манолова, социалиситката отговори с критика към текстовете, внесени миналата седмица от ГЕРБ за поправки в кодекса, с които да се даде още един мандат на ДПС в ЦИК. Тези текстове са срам за стажант правист, смята Мая Манолова.

"Това е следващият абсурд. Едно противоконституционно действие на президента да бъде оправдано и санирано с промяна в закона.

Разбирате ли, че по този начин ние даваме знак на българските граждани, че всеки един може да нарушава закона и със същото основание, с което Плевнелиев иска законът да бъде променен, просто защото на него не му харесва, това да направят всички български граждани, всички български институции.

Още повече, че законът на ГЕРБ е толкова недоносен, че ако бъде приет в този му вид, създава опасност да блокира структурирането на вече създадената ЦИК и изобщо провеждането на изборите", коментира зам.-председателката на парламента.

Предложените от ГЕРБ текстове за промяна в Изборния кодекс ще се гласуват днес от правната комисия. Те имат голям шанс да бъдат приети в правната комисия и в пленарна зала, защото имат и подкрепата на ДПС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2014 в 13:13

политиците от отделните партии повече се интересуват от придвижването си по кариерната лесница и често важни решения за страната гласуват с лека ръка както в игра на домино,удобно се крият зад колективни глупави решения игодни на кукловодите им,и фактите показват ,че даже ако политика е направил престъпление против народа и страната си пак мож да заеме важен пост в държавата,сами можете да забележите кой от нашите парламисти постоянно се повтаря по страниците на вестниците с гафовете си

01.04 2014 в 12:56

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Crotalus_cerastes_mesquite_springs_CA-2.JPG

01.04 2014 в 11:58

Нормална реакция на БСП, президентът беше изключително нетолерантен и недемократичен, а все пак от него най-малко се очаква подобно поведение.

01.04 2014 в 10:30

Жалка история стана вече покрай тоя изборен кодекс

01.04 2014 в 09:22

Забавно е да се наблюдава гърча на Мая Манолова. От десет кладенеца вода донесе, позова се на какви ли не закони, закононарушения, "правила за поведение на опозицията" /като че ли съществуващи само в нейната глава/. Интересно ми е да наблюдавам тази жена, неслучайно свикнала да се държи като мутра, как няма достатъчност на доводи в момента, притисната от новата линия на ДПС, и като за последно се опитва с ината на малко дете да вика: "Няма пък". А нещата са толкова простички. Творението й "работено" месеци наред се оказа недоносче. Като има подписи за Конституционния съд да внася жалбата. Но нито е сигурна че ще мине, нито ДПС ще я чакат. Да сте чули някой от съпартийците й да я подкрепя. Сама срещу вятъра защитавайки собствената си недомислица.