Плевнелиев: Ескалацията на омразата разгражда държавата

OFFNews 11 ноември 2013 в 15:35 2181 1

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС, архив
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС, архив

 

Ескалацията на омразата и противопоставянето, тежката конфронтация, в която се намираме, за съжаление, малко по малко, но със сигурност, разгражда държавата. Това е тежка констатация. Това е проблем, който ние трябва да решаваме.

Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща с президенти и председатели на Народното събрание в годините на прехода.

В дискусията при държавния глава от поканените президенти участие взе само Петър Стоянов. От председателите на Народни събрания присъстват Цецка Цачева, Александър Йорданов, Георги Пирински, Огнян Герджиков, Борислав Великов и Йордан Соколов.

Участниците в дискусията се обединиха около няколко теми, една от които е разделението в политиката и обществото.

"Политиците, за съжаление, днес воюват не само като партии, но и като личности. Това е недопустимо. Когато има междуличностни войни и политиците започнат да се атакуват един друг като хора, да се мразят един друг като хора, тогава разбира се е много по-трудно да се изграждат каквито и да било мостове. Те просто се изгарят всичките. Това е едно основно притеснение, което всички ние споделяме", каза Плевнелиев.

Той призова политическите сили да загърбят теснопартийните си интереси. "Обединим ли се и припознаем ли националните приоритети, аз съм готов да работя и за промяна в Конституцията, ако в нея има пречки и слабости, за да бъде страната ни истински демократична, правова и справедлива държава и за да гарантираме върховния принцип на правата на личността, нейното достойнство и сигурност", допълни държавният глава.

Той каза още, че участници в дискусията са единодушни, че "проблемът на проблемите" е разделението на нацията, което е в много изострена фаза. "Докарахме го дотам, че имаме граждани срещу „контраграждани“, протести срещу контрапротести, София срещу провинцията и т. н. За съжаление, също така месианството, популизмът и разбира се ултралиберализмът като такъв са част от нашето ежедневие. Разбира се, нищо лошо, но трябва да знаем, че това е така и разбира се да търсим дълбоките устои. Истинските решения се крият не в крайностите, а в нещо, което ние все пак сме постигали, нещо, което народът ни отдавна е посочил, и нещо, което трябва да бъде надграждано", допълни Плевнелиев.

Участниците в срещата се обединили и около констатацията, че в обществото продължава да битува чувството за несправедливост. "Ако ще се променя Конституцията, за което днес също говорихме, то наистина може би един от разделите на българската Конституция, който може и има какво да се промени, е свързан със съдебната система и начина, по който тя работи. Но, разбира се, е много важно да се постигне консенсус по промените в съдебната система и по всяка последваща промяна в Конституцията. Да не се прави на парче, да се направи в широк обществен дебат, по европейски, ще отнеме време, но това е правилният начин", каза държавният глава.

"Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси. Все още не сме се справили със сенките от миналото и не сме изпратили Държавна сигурност и досиетата в Държавния архив, където отдавна им е мястото", допълни Плевнелиев.

Според държавния глава най-тежките проблеми в обществото остават ниският жизнен стандарт, безработицата и демографската криза. "Не успяхме да изградим възможности и среда, които да накарат младите хора да не напускат родината, а да останат в България и да развиват своя потенциал тук", каза президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews