Планират се две увеличения на пенсиите - през юли и октомври

OFFNews 01 май 2022 в 16:30 3410 0

Снимка БСП-пресцентър

Със сигурност процентът на увеличение на пенсиите ще бъде по-висок от 6.1%. Ако прилагаме чл. 100 от КСО, се получават 6.1%, но с тях ние сме наясно, че в никакъв случай не компенсираме отпадането на 60 лв. ковид добавката, както и ръста на инфлацията. Затова, със сигурност увеличението ще бъде над 10%.  От 1 октомври се предвижда и второ увеличение, което да компенсира разликата между старите и новите пенсии.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред Нова ТВ. 

Относно пенсиите той коментира, че по време на предходни правителства е имало години, в които те въобще не са били осъвременявани.

6 години изчезнаха от сметките за пенсии

Социалният министър коментира още, че ако зависи от него, то минималната работна заплата е щяла да бъде доста по-висока от сегашното ѝ ниво - 710 лева. "Работим върху нов механизъм за нейното определяне, за да може тя вече да не зависи от редица субективни фактори. Към момента правим изчисления върху минимална работна заплата от 770 лв., но все още не срещаме разбиране от страна на финансовото министерство", добави Гьоков.

По думите му се приеме като прецедент в една календарна година да имаме две увеличения на минималната заплата.

Социалният министър коментира още, че очаква до актуализацията на бюджета да постигнат съгласие.

След произнасяне от страна на финансовото министерство трябва да се мине и през дискусия с коалиционните партньори, както и със синдикатите, които традиционно одобряват, а работодателите са против. "Аз се надявам, ако направим добри сметки, за актуализацията да имаме съгласие и от двете страни затова", добави министърът на труда и социалната политика.

"Аз твърдя, че социалните работници ще получат увеличение на заплатите си, защото ние в социалното министерство правим разчети и ще направим възможно това увеличение. Говорим минимум за 10% увеличаване на заплатите, което да отчете инфлацията натрупана през предходната година, както и в началото на тази", каза още той.

Гьоков коментира, че относно тези социални работници, които са по общините мисли, че "съответните кметове трябва да помислят за тяхното заплащане+. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков