ПФ: 12 600 лева без данъци за родители с три деца

OFFNews 29 юли 2015 в 17:30 3653 4

Снимка БГНЕС - архив

4200 лева от данъчната основа да си приспадат семействата с едно дете, родителите на две непълнолетни деца да пресмятат дължимото на хазната, след като извадят 8400 лева от основата за пресмятане на плащането, а сумата за 3 деца да е 12 600.

Това предвиждат промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесени в парламента днес от депутати от ПФ. Предложението е промените да станат факт от Нова година. 

Целта на проекта е да стимулира раждаемостта, обясняват вносителите на законопроекта. В мотивите си те подчертават, че са спазили изискването поправките да се съобразят с приемането на държавния бюджет. 

През април депутатите не приеха предложението за въвеждане на данъчни облекчения за семействата, които не получават детски помощи. Тогава "за" идеята гласуваха 67 народни представители от ПФ, БСП, „Атака", БДЦ, АБВ и двама от РБ. ГЕРБ, Реформаторите и ДПС се въздържаха.

Предложението на патриотите е родителите на непълнолетни деца, които работят и се осигуряват на по-висок доход от 350 лева на член от семейството, да бъдат наградени от държавата с приспадане на данъците. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова тогава заяви, че облекчения за родителите има и по сега действащото законодателство и посочи като примери еднократните парични помощи за бременност, за раждане на дете, за отглеждане на дете до 1 година от майка студентка, за близнаци. Тя подчерта, че предлаганото изменение ще рефлектира върху приетия вече бюджет за годината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови