ПФ: 12 600 лева без данъци за родители с три деца

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2015 в 17:30 3217 4

Снимка БГНЕС - архив

4200 лева от данъчната основа да си приспадат семействата с едно дете, родителите на две непълнолетни деца да пресмятат дължимото на хазната, след като извадят 8400 лева от основата за пресмятане на плащането, а сумата за 3 деца да е 12 600.

Това предвиждат промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесени в парламента днес от депутати от ПФ. Предложението е промените да станат факт от Нова година. 

Целта на проекта е да стимулира раждаемостта, обясняват вносителите на законопроекта. В мотивите си те подчертават, че са спазили изискването поправките да се съобразят с приемането на държавния бюджет. 

През април депутатите не приеха предложението за въвеждане на данъчни облекчения за семействата, които не получават детски помощи. Тогава "за" идеята гласуваха 67 народни представители от ПФ, БСП, „Атака", БДЦ, АБВ и двама от РБ. ГЕРБ, Реформаторите и ДПС се въздържаха.

Предложението на патриотите е родителите на непълнолетни деца, които работят и се осигуряват на по-висок доход от 350 лева на член от семейството, да бъдат наградени от държавата с приспадане на данъците. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова тогава заяви, че облекчения за родителите има и по сега действащото законодателство и посочи като примери еднократните парични помощи за бременност, за раждане на дете, за отглеждане на дете до 1 година от майка студентка, за близнаци. Тя подчерта, че предлаганото изменение ще рефлектира върху приетия вече бюджет за годината. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.07 2015 в 09:08

Да последва премахване на всякакви добавки свързани с 2-ро, 3-то и т.н. деца на неосигурени, което да компенсира по-малкото приходи в бюджета. Разбира се, това трябва да се отнася за родените след 9 месеца деца, за да няма рев и плач за нарушени цигански права.

29.07 2015 в 20:17

Браво това е начина. Да се спрат всички пари, които се дават на калпак.

29.07 2015 в 18:01

Сетиха се, че не трябва да се плащат пари на калпак на хората с деца а трябва да има данъчни облекчения за тях. Така е в белия свят. Така и не се стимулира раждаемостта в семействата с безработни а само при хората, които могат да си гледат децата качествено.

29.07 2015 в 17:47

Какъв е смисъл да се стимулира раждаемостта финансово.

Създаването на живот трябва да бъде осъзнато и лично решение.