Петкова отговори на Ерменков: ГЕРБ обезврежда бомбите на БСП в енергетиката

ОFFNews 23 януари 2017 в 18:57 4204 2

"Абсолютна лъже е, че правителството нa ГЕРБ залага бомба в енергетиката. Искам да заявя, че досега ГЕРБ е била в ролята на сапьор в енергетиката и е обезвреждала бомбите на БСП."

Това заяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по повод изказването на депутата от БСП Таско Ерменков, че ГЕРБ са съсипали енергетиката и са "залoжили поредната бомба пред служебното правителство". 

По думите на Петкова АЕЦ „Белене“ е бомбата, заложена от БСП, когато още през 2006 г. и през 2008 г. са си поръчали оборудване за милиарди, което не платили.

„Тази бомба трябваше ние да я платим. Бомбата обаче не избухна така, както някои си я представяха или така, както искаха да се случи, защото намерихме правилния подход и диалог с колегите от „Атомстройекспорт“, „Росатом“, с нашите руски партньори“, допълни тя.

Според нея БСП бърка понятието внос на електрическа енергия с предоставяне на аварийна помощ. „Това е една нормална и обичайна практика, която се е прилагала винаги. България също е предоставяла такава на наши съседки", обясни Петкова. 

Във връзка с твърденията за режим на тока, източените язовири и липсата на въглища, тя обясни, че няма такава опасност.

„В тази изключително тежка и усложнена метеорологична обстановка, която не е имало през последните 20 години, успяхме да се справим и да овладеем ситуацията. Разполагаме с необходимите количества въглища. Централите работят с необходимата мощност. Нека да бъдат спокойни българските граждани и призовавам да не слушат неверните твърдения на БСП“, заяви министърът в оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!