Петков: Военните кораби в Черно море и самолетите, които идват насам, не са извънредна ситуация

Не дрънчи на война, но напрежението се вдига, категоричен е премиерът

Ружа Райчева 25 януари 2022 в 09:00 6659 1

Снимка Министерски съвет

Виждаме, че явно напрежението се вдига, но не бих казал, че в момента "дрънчи на война". Ескалацията нараства и ние ще сме конструктивен партньор и съюзник в НАТО. Сигурен съм, че ще вземем най-отговорната национална позиция. 

Това заяви премиерът Кирил Петков на фона на предстоящото заседание на Съвета по сигурността

"Вчера видях, че някои политици се упражняват по медиите. Не е време да се упражнявате по политика в този момент. Имаме национален интерес. Нещата, които трябва да се говорят, са на база истински анализи, а не на някакви пиар кампании", каза министър-председателя по повод вчерашни думи на бившия премиер Бойко Борисов.

По думите му на днешното заседание ще се вземе най-отговорната национална позиция, базирана на пълен анализ на всичките ни служби, която ще съответства изцяло на българския интерес.

"Българската общественост ще е напълно запозната с нашата стратеги. Предлагам ви да не казваме неща преди съвета - трябва да чуем всички служби, военният министър ще е там, както и представители на всички служби за сигурност. Ще вземем общо решение, оттам нататък Министерският съвет ще го представи пред Народното събрание", заяви премиерът.

По въпроса за засиленото присъствие на корабите и самолетите на НАТО, Петков обясни:

"Корабите в Черно море и самолетите, които идват насам, не са някаква извънредна ситуация. Това е част от решение, което се взе през 2016 г., няма някаква нова рамка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови