Петков: Расате вандалства с патрулите, защото търси внимание

Елица Мартинова 23 ноември 2013 в 09:48 1921 2

Румен Петков. Снимка: Булфото
Румен Петков. Снимка: Булфото

"Тези, които насаждат идеята за граждански патрули, трябваше да бъдат привикани в следствието или в прокуратурата и да е ясно на обществото, че който се занимава с това върши противоконституционна дейност".

Това заяви в предаването "Животът и други неща" по БНТ бившият вътрешен министър Румен Петков по адрес на "гражданските патрули", оглавявани от Боян Расате, които обикалят вечерно време по ул. "Пиротска", за да "пазят" гражданите от бежанци. Петков не подкрепя тезата, че полицията, с бездействието си, е насърчила тези самозвани патрулиращи и е отговорна за действията им.

Според бившия вътрешен министър активната страна по този въпрос е трябвало да бъде Прокуратурата.

"Това не може да бъде паралелна власт, защото не може да бъде власт. Това е издихание на двама-трима, достатъчно известни играчи в последните 15 години, които освен войнстващия национализъм, който няма нищо общо с патриотизма, нямат друг повод да бъдат във фокуса на обществото. Проблемът на държавата е, че им позволява да го правят. Това е вандалстващ, войнстващ национализъм и е изключително вреден", каза Петков.

Законопроектът за МВР

Бившият вътрешен министър бе категоричен, че новият законопроект за МВР, внесен на 11 ноември от Министерски съвет, е добра основа за нужните реформи във вътрешното министерство.

"Ако се направи сравнение с всички законови норми, които функционират от 91 г. насам и се направи сравнителен анализ с тази нормативна уредба в Белгия, Франция, Испания, Италия, ще се види, че тук няма нищо повече от това, което имат развитите и утвърдени демокрации", подчерта социалистът.

Петков не съзира в текстовете опит да се въдвори милиционерска държава и да се засилят правомощията на МВР. Според него проблемите на новия закон са в това, че той вади от структурите на МВР някои институти и специализирани звена, свързани с производството на определен тип продукти.

По думите на бившия вътрешен министър законопроектът трябва да бъде подложен на широко обществено обсъждане, което да обори обществените опасения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!