Петков: Моята комисия ще проверява всеки ремонт на язовири, докато съм министър

OFFNews 14 юни 2021 в 19:26 2816 0

Моята комисия ще проверява всеки ремонт на язовири оттук нататък, докато съм министър - на ниво транспортни разходи за тон\км и единични цени на бетон.

Това заяви пред бТВ служебният министър на икономиката Кирил Петков. Днес стана ясно, че от проверени три язовира - "Пазар дере", "Злати войвода 3" и "Злати войвода 4", и трите са празни, затревени и без право да събират вода. 

По думите му и трите язовира са предадени навръх Нова година от държавната фирма „Монтажи” към Държавната консолидационна компания. И до ден днешен обаче не са предадени към държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири".

"От 400 язовира с дадени 630 млн. лева, само 10 са завършени. Аз проверих три и трите ги намирам празни, затревени и без право да събират вода. "Платени от ДКК тези язовири са празни, по закон се водят в ремонт и не могат да се завирят", обясни той.

Петков определи като "безобразни" твърденията, че е източил язовирите, за да се снима на тях. Той добави, че се надява от днес всеки язовир, който е завършен, да се напълни. "Надявам се от всичко това да се спре с "наши" срещу "ваши", а парите да се разходват по най-ефикасния начин. Да работят язовирите за хората, от чиито пари са платени", каза още той.

Служебният министър обяви и че Държавната консолидационна компания вече има сайт. "Седмица, след като казах, че няма - ДКК вече има сайт", посочи Петков. Според него холдинговата компания се управлява от управители, на които министърът не може да въздейства, защото има орган над тях.

"Под тях могат да се случват ремонтни дейности без обществени поръчки. Компанията предпазва и дава възможност за огромно дейности без обществени поръчки. Целият военно-промишлен комплекс е там - ВМЗ – Сопот и "Кинтекс", каза още Петков.

Ресорният министър заяви, че трябва да се променят нещата и затова влизат вътре, но не могат да сменят управлението. Според него ББР, ДКК и Агенцията за експортно застраховане са свързани.

Междувременно бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров коментира язовирите във Варна и Бургас. "Язовирите бяха празни, трета година не беше валяло. Една година спирахме водата за Варна, за да има за Бургас. Ако Варна има свои водоизточници, Бургас няма", категоричен е той.

Бившият министър попита къде са местните кметове. "Кажете ми къде са тези хора, които като мишчици спинкат - кметовете по Черноморието. Сега спят, защото няма местни избори, а за Народно събрание", каза Ревизоро и добави, че миналата година не са излизали от кабинета му и са правили стачки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови