Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Кирил Петков обяснява във видео какво е показала проверката в ДКК

Министърът снима как изглежда язовир за 2,35 млн. край Ловеч - локва с бутилка от "Кока Кола"

OFFNews 12 юни 2021 в 09:55 22643 0

Служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи днес резултатите от проверката на междуведомствена група в Държавната консолидационна компания (ДКК ЕАД).

Резултатите министърът обяви в 6-минутно видео, публикувано в Youtube.

През 2018 г. Министерството на икономиката прехвърля на строителната компания "Монтажи", която e под шапката на ДКК и към онзи момент е със запорирани сметки, 500 милиона лева за ремонт на язовири. Това се случва след наводнения и констатации, че общините нямат възможност сами да поддържат водоемите. "Монтажи" обаче няма капацитет да извършва тези ремонти, не може да оперира сметките си, затова го прави чрез дъщерна фирма - "Монтажи София". Така сключва над 200 договора с подизпълнители на стойност над 620 милиона лева. Като резултат са извършени едва пълни 10 ремонта на язовири.

Заключението на работната група е, че въпреки сериозната инициатива на държавата и солидния вложен в това финансов ресурс, един значим обществен проблем остава нерешен.

Министър Петков е снимал язовир "Пазар дере" до Ловеч, чийто ремонт струва около 2,350 милиона лева. "Този ли водоем е най-големият приоритет в Топ 10 приоритета на държавата за безопасност във водния сектор. Тук ли трябва да се приоритизират парите на данъкоплатците", пита министър Петков.

Той показа как изглежда завършеният след ремонт язовир:

Инж. Владимир Барзов от междуведомствената група разказва на какви данни се е натъкнал при проверката:

"Един специфичен хидротехнически бетон, който в София е 126 лева, тук е актуван за 219 лева плюс 30 лева транспорт. Т.е. приблизително двойни цени за бетона. По-фрапиращи са цени на транспортни разходи. Обикновено цените варират между 15-20 стотинки на тон/километър. А тук цените, които са искали и са взели съответно от държавата, са 1,16 лева на тон/километър. Т.е. 5 пъти по-скъпи."

Това е реката, която трябва да пълни язовира. Това, което вижда е, че тя изтича свободно, добави Петков.

По думите му единствената част от водата на реката, която водното съоръжение за 2,35 милиона лева е успяло да запази, е тази локва.

На локвата е монтирано съоръжение за измерване дълбочината на водата, монтирано с помощта на бутилка от "Кока Кола".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови