Петков: Явно сме засегнали големи интереси с разследването на 'Булгаргаз'

Ако има подслушване с Pegasus, ще съм първият човек, който ще подкрепи разследването, заяви премиерът

Ружа Райчева 11 февруари 2022 в 14:07 2473 0

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

Явно сме засегнали големи интереси с разследването на "Булгаргаз" и някакви контрагенти страдат, каза премиерът Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание след изслушването си на редовния парламентарен контрол.

Министър-председателят заяви, че няма информация да има нужда да се разследва "Булгартрансгаз", както вчера намекна вътрешният министър Бойко Рашков. "Инструктирал съм всички служби да правят всякакви проверки на всички получени сигнали. Оттук нататък няма да има никакви спирачки и навигации от моя страна. Ако има такива, ще се реагират", коментира Петков. 

Според премиера за пръв път службите работят абсолютно свободно, така че да могат да разследват всеки подаден сигнал, независимо от коя партия идва. 

По думите му на предстоящия на 15 февруари Консултативен съвет за национална сигурност е важно да се изясни ситуацията с НАТО и напрежението между Русия и Украйна. "Ескалацията продължава и трябва като държава да сме готови с всякакви сценарии", смята Петков. 

Днес от Софийска градска прокуратура обявиха, че започват проверка за евентуалното нерегламентирано подслушване на български граждани със софтуер Pegasus.

"Веднага щом дойде тази информация, се чух с ДАНС. Там няма информация, че тази програма се е използвала в която и да е българска институция. Ако има такова подслушване, ще съм първият човек, който ще подкрепи пълно разследване по случая", беше категоричен Петков. 

Той заяви, че е интересно защо прокуратурата се сезира чак сега, при положение че тази информация първоначално се е появила за пръв път миналото лято. 

"Не знам защо, но напоследък прокуратурата действа по интересен и доста странен начин. Да се надяваме, че това не са просто някакви пиар ходове", каза още премиерът Кирил Петков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews