МВР трябва да разследва и 'Булгартрансгаз', заяви Рашков

Прокуратурата може да добави някой от бившите управляващи към папката на Петков, каза вътрешният министър

Ружа Райчева 10 февруари 2022 в 16:03 3127 2

Снимка Архив

Вътрешният министър Бойко Рашков смята, че МВР трябва да разследва и дъщерното дружество на "Български енергиен холдинг" за съхранение и пренос на природен газ "Булгартрансгаз".

Това стана ясно от брифинг след първото заседание Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет по повод бедственото положение в района на Триград, община Девин. 

"Нека изясниме как стои въпросът със сагата с газа в България. Освен към „Булгаргаз“ мисля, че ще трябва да се насочим с определени сили към "Булгартрансгаз", заяви Рашков. 

Той добави, че трябва да се направи сериозна проверка в енергетиката, а едно от направленията на разследването ще бъде помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира". 

"Там имаме някакви съмнения, че са извършвани, меко казано, нарушения, които изискват сериозно внимание", съобщи вътрешният министър. 

Бойко Рашков каза още, че папката, която премиерът Кирил Петков занесе на държавното обвинение вчера, все още не е извървяла пътя от прокуратурата до МВР.

„Може прокуратурата да добави някой. Например, от бившите управляващи – да видим, да проверим и да започнем да го разследване“, каза той.

Вътрешният министър не пожела да каже пред журналисти кои са имената в премиерския списък.

Пари за ремонт на пътя до Триград

По време на заседанието на междуведомствената комисия се реши, че държавата ще отпусне от резервите на финансовото министерство 5 милиона и 57 хиляди лева, за да може пътят до Триград да бъде възстановен.

Рашков твърди, че това е само първоначалната сума, а с приемането на бюджета се очаква междуведомствената комисия да разполага с между 80 и 90 милиона лева, за да се разгледат и други случаи на свлачища в населените места в общините Борино, Златоград, Рудозем и Чепеларе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови