Петков: 600-те милиона за пътни строители могат да минат през НС още днес

OFFNews 13 април 2022 в 11:30 2355 0

Снимка Министерски съвет - Архив

Понеже има и протест на строителни и транспортни фирми, искам ясно да кажа, че днес се надявам да мине през правна комисия към Народното събрание предложението за моментално плащане на над 600 млн. лв. на строителните фирми.

Това заяви преди началото на редовното заседание на Министерския съвет министър-председателят Кирил Петков.

Около 200 пътни строители излязоха на протест пред Народното събрание днес. Причината е проекторешението за разплащанията за пътища на АПИ, което миналата седмица бе бойкотирано. 

По думите на премиера тези средства са 50% от дължимите пари, а останалите 50 процента трябва да минат през експертна комисия, която да прецени дали средствата са похарчени правомерно.

"Минавайки през правна комисия, и ако успее предложението да мине през пленарна зала утре, тези пари ще бъдат готови за отпускане и ремонтните фирми ще могат да започнат своята работа веднага", каза още Петков. 

Стана ясно, че на днешното заседание ще се осигурят до 60 млн. лева за въздушните превозвачи безвъзмездно. Правителството предстои и да одобри проект за споразумение между България и Румъния за създаване на граничен контролно-пропускателен пункт Русе-Гюргево за фериботи, като целта е да се възобнови фериботната връзка между двата града, което значително ще облекчи трафика в региона.

36 млн. лева ще бъдат насочени към Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на земеделските стопани - животновъди и производители на плодове и зеленчуци, каза още премиерът. 

По думите на Петков  правителството продължава да подкрепя всички тези браншове и изрази надежда хората, които очакват тези средства, да са доволни и да продължат с интензивната си работа в техните сфери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков