Петя Аврамова: Неустойки за фирмата, отговорна за неработещите устройства за винетки

OFFNews 05 януари 2019 в 17:25 6599 3

Снимка БГНЕС

Фирмата изпълнител на системата за продажба на електронните винетки - "Капш" - също ще понесе санкции заради възникналите проблеми, стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова. Днес на извънредна пресконференция тя коментира кризата с новите винетки, заради която държавата се принуди да обяви 15-дневен гратисен период до 15 януари.

Размерът на неустойките ще стане ясен след анализ. Аврамова обяви, че фирмата е трябвало да монтира апаратите за самотаксуване на ГКПП-тата до 31 декември 2018 г., но това е е било извършено в срок. Самата система за самотаксуване работела при тестовете, дефектите възникнали след стартирането ѝ, имало и "нерегламентирани атаки", заяви министърът.  Възникнал и софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, отстранен от фирмата в гаранционния срок. Проблеми са били отчетени още при банковите преводи.

По-рано стана ясно, че трима чиновници се разделят с постовете си заради скандала.

Макар опозицията да призова и за политическа отговорност, т.е. министерски оставки, досега такива няма. По думите на Аврамова "ГЕРБ няма проблем с оставките, всеки от нас носи оставката в джоба си". Тя обаче заяви, че управляващите били съсредоточени в това да свършат работата си.

"Екипите работят, подаваме своевременно информация и в момента се въвеждат апарати за самотаксуване, утре ще се оборудват и нови работни места. Нашата работа е да продължим да надграждаме системата и да я приведем в състояние на перфектност", посочи Аврамова.

Тя обясни, че най-големият бум за купуване на винетни стикери се очаква да бъде в края на месец януари. Дотогава ще бъдат въведени и нови начини за това.

По данни на министерството до момента са продадени 73 хил. електронни винетки за над 5 млн. лв. Най-масовите винетки са за едногодишен период от време.

Към настоящия момент водачите могат да си купят е-винетка от апаратите за самотаксуване, сайтът www.bgtoll.bg, мобилното приложение, областните пътни управления, от мобилния оператор А1, както и от касите на „Изи пей”. Поетапно ще започне продаването им и на още няколко места, сред които ще бъдат и някои големи вериги бензиностанции.

Монтирани апарати за самотаксуване има само на граничните пунктове Отоманци, Гюешево, Капитан Андреево. В момента се монтира на Калотина, Станке Лисичково, Златарево и Кулата. Днес изтича срока за монтаж на Дунав мост – Видин, а на шести ще бъдат монтирани на Брегово и Връшка чука. Системата вече работи и на Дунав мост – Русе, Дуранкулак и Кардам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

3

Новак

06.01 2019 в 08:37

Само че преди неустойките би трябвало да е имало контрол на изпълнението. Цялото боково войнство говори за неустойките като някакво универсално средство - налагаме неустойка и работата е свършена. А най-вероятно неустойката е включена в калкулацията на цената. Отговорността в края на краищата е на възложителя, той трябва да зададе критериите за приемане на системата, той подписва протокола. Но когато липсва експертиза, а само вярност към Партията и към Него се получават такива неща. Добре е и да не използват думички които не разбират - за всичко са виновни хакери. На времето гордостта на Фандъкова,системата за прием в детските градини, се срина от първата минута - хакерска атака. Търговският регистър се срина - и там беше първоначално хакерска атака та след това беше пусната версията със счупения хард диск. За всеки малко или много запознат е пределно ясно, че това са глупави оправдания. Или е немарливост и лоша организация (много малко вероятно) или си е планиран срив за “почистване” на данни. Сега пак - хакерска атака. Има цял отдел в ГДБОП, но те логично мълчат защото е ясно, че това е глупост.
А зад всички тези и много други заметени случаи стои корупция и некадърност. А пък зад тях стои нашето робското, волско търпение и безхаберие за собствения ни живот.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

05.01 2019 в 19:45

Тестовете минаха безпроблемно.. Но с едно устройство на КПП кап. Андреево.. С друго в сградата на АПИ.. И по клиповете, с които ни продънихте ушите как от 1,1 не знам кво си..
И се оказа, че няма терминали за другите КПП-та. До две седмици щели да ги доставят, пък след още две - евентуално и да заработят. Няма не знам какво си, не знам къде си..
Пък хората представете си искали да ги има преди Нова година, работещи при това..
Какво нахалство, представете си.. Да искат от нас да работим по празниците.. Ний преданите калинки-малинки на ПП ГРОБ, лемури на държавна синекура да работим.. Е как тъй..

21061

1

рамбо

05.01 2019 в 19:15

При дадени 180 милиона, то даже и неустойката да е 1млн. всеки би подскачал от радост