Петър Славов: Харчим огромни пари за поддържане на МиГ-ове от времето на СССР

OFFNews Последна промяна на 03 май 2015 в 17:52 4891 8

В момента, поради липса на избор, се харчат огромни пари за поддържане на МиГ-ове от времето на Съветския съюз. Това заяви пред БНР депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Дългът от 16 млрд. лв. не е разчитан да финансира отбранителните способности на армията. По-добре е за армията да бъде учреден фонд по модел, подобен на този на „Сребърния фонд“, и ролята му да е за подкрепа на пенсионната система, в който да постъпват средства от продажбите на остаряло въоръжение, подчерта той.

Отбранителната политика на България в рамките на НАТО трябва да бъде на правителството, а не на КСНС, коментира депутатът от БСП Валери Жаблянов.

Ясно е, че включително с тези самолети, с които разполагат българските ВВС в момента е абсолютно несериозно да се говори за ефективна противовъздушна отбрана на страната и защита на въздушното ѝ пространство. Така или иначе, този въпрос не може да бъде разгледан извън парламента. А това, че президентът, някъде в Уелс, е обещал, че ще похарчи едни пари в следващите години, за да постигне не знам си какво, е несериозна работа, каза той.

Тежестта на България по отношение на военното присъствие в НАТО не е съпоставима с тежестта на Франция и на Италия и затова няма смисъл страната да прави опити да се превръща в някакъв жандарм на Балканите и плацдарм за външни агресии, допълни Жаблянов.

Така или иначе управляващото мнозинство задължи България с огромни пари за години напред, нека да влязат в производствения сектор. Дали ще купят 20 стари F-16 или друго старо въоръжение, това няма да повиши отбранителния капацитет на страната, категоричен е депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.05 2015 в 22:16

Отделно е темата за тероризма и хибридните воини. Въпроса е дали МВР, ДАНС и МО имат капацитет да противостоят на Ислямска Държава, Русия, Турция и арабската пропаганда, а защо не и "отворено общество" и/или други организации които са заплаха за държавата.

03.05 2015 в 22:12

Няколко неща:

1. На нас ни трябва модерна ПВО много повече от остаряли самолети. Ако има военен конфликт с Русия или Турция (това са опасностите за нас! До толкова нашето МО направи стратегически доклад - ама това е факт от 140 години насам, щеше да е странно да го пропуснат), то ние трябва да удържим няколко дни, докато се види дали някой от НАТО-вските събратя ще ни помага т.е. имаме ли шанс или да дигаме бяло знаме. Това е целта на нашите военни. Надежда да окажем самостоятелен и достатъчен отпор на Турция или Русия нямаме и никога последните 40 години не сме имали. Преди 30 години капацитета ни да удържим на натиск от Турция докато дойдат руските самальот-и е бил доста пъти по голям!

2. Някой в МО е много виновен! Не е въпрос на пари! Сега обаче виждаме как грижливо се избягва темата за вината и отговорността. Проблема е, че последните 2-3 години е трябвало, да се проведе конкурс и възложи поръчка за поддръжката на МиГ-овете. Явно това не е направено и заради това нямаме работоспособни самолети. Някой конкретно трябва да носи отговорност - #КОЙ?

Та такива неща си мисля аз. Журналистите ни обаче или са мекотели или са глупави. А трябва да задават правилните въпроси:

1. Защо няма възложена поръчка за планов ремонт на авиацията? Тука не става въпрос за внезапна авария а за амортизация.....

2. Какво е състоянието на ПВО и можем ли да спрем или поне ограничим въздушна атака от Русия или Турция.

3. какво е състоянието на останалите ни отбранителни сили. Имаме ли оръжия с които да спрем или поне забавим атака по вода през черно море? Имаме ли достатъчно танкове и заграждения да спрем или забавим атака с пехота и танкове от Турция.

03.05 2015 в 21:04

Всъщност заглавието е цялата структура на статията е супер подвеждаща. Само първия и втория абзац са от изказването на Петър Славов, останалото са бълвочи на Жаблянов! Така че, като тролите поне си насочвайте към правилния човек троленето.

03.05 2015 в 20:23

г-н Славов, а по-добре ли е да купим американски самолети на същата възраст, ако не и по-стари, защото за такива ще ни стигнат парите и след това да плащаме пак по 80млн. за да ги поддържаме? Това не е ли много тъпо?

03.05 2015 в 19:59

Като стигнах до "коментира депутатът от БСП Валери Жаблянов." и дотам ми беше четенето на глупостите които е изригнал. :)

03.05 2015 в 19:29

Ама те два ли са ?

03.05 2015 в 19:17

Какво значи "огромни пари"? Ако наистина са толкова огромни защо не спомена някаква цифра вместо да си прави вятър на устата?

И какво значи "по времето на СССР"? 1917 и 1990 все е по времето на СССР. Те и повечето Abrams танкове са от времето на СССР.

Aма то само като му видиш педалската физиономия ти става ясно, че нещо съществено няма как да чуеш.

03.05 2015 в 18:40

Хм, къде отиват тези огромни пари, след като имаме 2 действащи самолета?