ПЕС иска Гугъл и Фейсбук да си плащат данъците в Европа

Владимир Йончев, Лисабон 03 декември 2017 в 14:35 5583 2

Големите транснационални интернет корпорации, най-вече Гугъл и Фейсбук да плащат данъци в Европа, поиска официално ПЕС.

Утвърждаване на черна листа на данъчните райове и на фирмите, които най-често нарушават закона, както и подкрепа на GAFA данък за дигиталните гиганти, които заобикалят плащането на данъци, е една от 40-те мерки, приети от Съвета на ПЕС в Лисабон. Левите се събраха, за да изработят визията си за нова Европа.

Една от основните ни политически битки за следващата година ще е увеличаването или поне запазването на размера на кохезионната политика в бюджета на ЕС, както и намаляване на вноските на страните-членки за сметка на собствени ресурси като данъка върху финансовите транзакции и GAFA данъка, обясни президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Печалбите трябва да бъдат облагани в държавата, в която са реализирани, настояват социалистите, които се зарекоха да поведат битка с данъчните измами и укриването на данъци.

Създаване на нов пост министър на финансите на ЕС, който е член на Еврокомисията и шеф на Еврогрупата, с отчет пред Европарламента, е друго от предложенията.

В резолюцията на Съвета бе записано изрично подкрепа за разширяването на ЕС и перспектива пред страните от Западните Балкани.

С 2% на година да се намалява разликата в заплащането между мъжете и жените, за да няма неравенство, както и на разлика в пенсиите им, гласи друга от приетите мерки на левицата.

В ЕС да има общи правила за достойни, здравословни и безопасни условия на труд, ще настоява ПЕС. Приоритет се слага на икономическия растеж, заетостта и инвестициите - публични и частни. Предлага да се създаде европейска агенция по заетостта, която на следи за изпълнението на младежкия план срещу безработицата. Иска се разширяване на финансирането за програмите Еразмус, културния чек и детската гаранция.

Завръщане на банковия съюз, за да има сигурност, че спестяванията на хората са на сигурно място, иска още ПЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови