Лявата визия за Европа

Владимир Йончев, Лисабон 03 декември 2017 в 10:52 6305 2

"Имаме визия. Имаме амбицията да я прокараме. Имаме силите да го направим" - така председателят на ПЕС Сергей Станишев обобщи провелия в петък и събота Съвет на Партията на европейските социалисти в Лисабон.

Ключовата дума във визията е "Да върнем доверието в Европа", но за да се разбере посланието може би по-напред трябва да се разкаже, защо тя трябваше да бъде казана именно от Лисабон.

Премиер на Португалия е Антонио Коща, лидер на социалистическата партия. Преди 2 години дори не успява да спечели изборите - десните са първи, но нямат мнозинство. Коща обединява около себе си всички останали партии и си осигурява мнозинство в парламента. Става премиер. За 2 години икономиката изригва. Открити са 240 000 нови работни места. За пръв път от години дефицитът намалява и доскоро закъсалата Португалия изпълнява и надминава бюджетните изисквания на ЕС. За пръв път от 1994 г. насам разликата между най-бедните и най-богатите намалява. На състоялите се наскоро местни избори социалистическата партия на Коща печели помитаща победа, каквато доскоро никой не би могъл да си представи.

Помня, преди 2 години, когато дойдох за изборите в Португалия, разказа Сергей Станишев от трибуната на форума. Навсякъде цареше отчаяние. Хората живееха в депресия. Сега Португалия разцъфтява. Виждаме чудеса, които не са даденост от Бога, а са направени от хората. Благодаря ти, Антонио, че ни върна надеждата!

Според социологическите проучвания, ако сега в Португалия има избори, социалистическата партия ще спечели разгромяваща победа. И това на фона на всички страни в Европа, където социалистите драматично губят.

Коща не е от политиците, които избират да се брандират като леви или десни, в зависимост кое им е по-изгодно в момента. Той е откровено ляв, много по-ляв, отколкото в България можем да си представим. Макар и силно проевропейски, предизборната му програма е основно срещу европейската политика на остеритет. Коща твърди, че затягането на коланите разбива устоите на обществото, защото унищожава солидарността между хората. Твърди, че за да се задвижи икономиката, трябва богатството да се разпределя по-справедливо. И само за 2 години преобразява страната.

Основният застъпник на новата лява визия е председателят на ПЕС Сергей Станишев. Но добрият пример, че тя е възможна, е Антонио Коща. В Лисабон двамата умело си подаваха топката, а начинът, по който за финал надъхаха съпартийците си, беше като в най-добрите традиции на соца.

Доверието

Да, факт е, че икономиката в Европа расте нагоре. Но в същото време социалните придобивки намаляват, неравенството се задълбочава. Не можем да оставим визията за развитието на Европа на консерваторите. Ако искаме да я спасим трябва да върнем доверието в нея, каза Станишев. Доверието, че Европа дава, а не взима. Доверието в нашето собствено социално общество е единственият начин да се реконструира Европа, е визията на Станишев.

Планът

Според Станишев има три ключови битки, които трябва да се проведат, за да се случи това. 

Първата е да се приложи на практика екшън-планът за изграждане на социален стълб в Европа. Той включва по-високи доходи, намаляване на неравенствата и всички благопожелания, които сме свикнали да слушаме от социалистите.

По-интересна е втората битка. Според Станишев Еврозоната трябва да се реформира и да се върви към икономическа и социална конвергенция (сближаване) и към социална реформа. На пръв поглед това могат да изглеждат общи думи, но имат съвсем различно звучене в португалски контекст. Един от кандидатите за шеф на Еврогрупата, от която в огромна степен зависи финансовата политика на Европа и приемането ни в Еврозоната е финансовият министър на Португалия Марио Сентено. Наричат го "Финансовия Роналдо" и е спорно дали на Коща или на него се дължи португалското чудо.

Лично от Станишев, а и от целия форум на ПЕС, Сентено получи огромна подкрепа. В кулоарите се говори, че това дали България ще бъде приета в Еврозоната или Европа ще продължи на две скорости в огромна степен зависи от това дали Сентено ще стане шеф на Еврогрупата.

Третата битка е още по-интересна. Тя е за това дали в следващия бюджет на ЕС да се намалят земеделските субсидии и фондовете за сближаване (от които идват повечето от европарите в България). Някои от големите държави (основно Франция) настояват за това с аргумента, че са се появили нови разходи - най-вече заради бежанците и заради сигурността. Отговорът на социалистите обаче е доста интересен - те твърдят, че няма проблем порасналите разходи да се посрещнат, ако се направят две неща - да се обложат с данък финансовите транзакции и което е още по-дръзко - да се затворят вратичките за избягване на данъци пред Гугъл, Фейсбук и останалите транснационални (а всъщност предимно американски) интернет компании. Данъците трябва да се плащат там, където компаниите изкарват печалбата си, подчертаха в речите си и Станишев, и Коща.

Какви са шансовете

Шансовете на социалистите да наложат своята визия за Европа не изглеждат реалистични на фона на поредицата им от изборни загуби. На тях на практика не им остана нито една голяма европейска страна, която да управляват. Голямата им звезда - британският лейбърист Джеръми Корбин, който само с появата си в Лисабон предизвика вълнение като при рок-звезда, дори вече е извън Обединена Европа. Надеждата сега е у германските социалисти. Ако влязат в коалиция с Меркел, те биха имали силата да прокарат на европейско ниво визията на ПЕС.

Шансовете да се обложат с данъци Гугъл, Фейсбук и останалите интернет гиганти, също не изглеждат за подценяване. Тази битка е много повече между Европа и Америка, отколкото между леви и десни, а и едните, и другите биха предпочели да имат повече пари в бюджета.

Сърцевината на промените - реконструкцията на Европа върху социална, а не финансова основа, обаче изглежда илюзорна, ако левите не си печелят изборите в собствените държави и така си осигурят мнозинство в европейските институции.

Речта на Коща

Речта, която Антонио Коща направи в Лисабон, е като за златния фонд в този жанр. Нисък, мургав и неугледен, не говорещ английски, Коща (за разлика от Корбин) не е човек, който те грабва с харизмата си. Дарбата му на оратор обаче е невероятна, а най-невероятното е, че това, което при предишните му речи е изглеждало фантазия, вече е реалност.

Коща говори за ценности. Казва, че битката сега е дали хората са по-важни или финансовите пазари. Вярва, че ако хората са добре, икономиката ще върви все по-добре и дава примери как се е доказало това в Португалия. Казва, че на популизма можем да отговорим, само ако се върнем сред гражданите. Давам си сметка, че целия форум със всичките му ВИП персони се пази от двама полицаи, а след него Коща си тръгва без охрана.

Говори за дигитална икономика със съзнанието, че няма друга освен нея. И някак си естествено и съвсем логично казва, че на Европа е нужна по-добра данъчна политика в дигиталната икономика. Американските технологични компании правят данъчен дъмпинг. Печалбата трябва да се облага там, където е изкарана.

За бежанците казва: Аз съм първият премиер в Европа, който има индийски произход. (Майка му е португалка, но коренеите на баща му са от Франция и от Гоа, португалска колония в Индия). След мен ще има и втори. Когато 2 континента са толкова близо, а имат толкова небалансирани общества и толкова небалансирани икономики, естествено е да има бежанци. И отговорът на проблемът е в подпомагането и умиротворяването на районите, от които идват бежанците.

Макар и непрекъснато критикуващ Брюксел, говори за Европа като нещо безалтернативно. Нуждаем се от Европа, защото само Обединена Европа би ни позволила да отговорим на предизвикателствата. Подробно обяснява как сближаването на стандарта между държавите ще подпомогне икономиката. Настоява еврото да е обединяващ, а не разделящ фактор, разгромява двойнствения стандарт за качеството на храните.

Когато завършва речта си, цялата зала е на крака. Последните му думи са я взривили:

Спомням си, че през 1960 г. амбицията на хората беше да стигнат до Луната. А за какво се борим сега? За нещо много по-просто - да намерим щастието си на земята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11800

2

limlim

03.12 2017 в 13:04

СерГейчо съвсвм се бъгна? След като зае*а Бг-то в акото и избяга като бит юпипе***аст??? Ся оправя Европа по същия начин. И ще свитне в Матушка???
 
X

Да помогнем на украинските деца!