Станишев уреди за пръв път Европа да обсъди сериозно приемането ни в Шенген

Владимир Йончев, Лисабон 01 декември 2017 в 19:20 8121 0

За пръв път Европа сериозно ще обсъжда приемането на България в Шенген. По искане на Партията на европейските социалисти, членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген ще бъде тема на специален дебат в пленарната зала на Европарламента на 13 декември.

Всеки месец една парламентарна група има право да вкара точка в дневния ред на Европейския парламент. Този месец това ще бъде нашата тема, съобщи лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев в Лисабон, където днес се открива Съвет на ПЕС.

Досега влизането на България в Шенген се е споменавало само мимоходом. За първи път обаче това ще е основна тема и разчитам на всички български евродепутати да се чуе ясно, че продължаващото ни неприемане, при положение, че сме изпълнили всички критерии, е една огромна несправедливост, каза Станишев и намекна, че той е осигурил подкрепата на европейските социалисти в дебата.

На Съвета на ПЕС в Лисабон се очаква социалистите да обсъдят ситуацията в Европа и пътя на левицата. "В окото на бурята сме. Крайни националисти и популистки партии играят със страховете на хората. Левицата ни може да се наведе и да чака бурята да отмине. Трябва да се изправим с ясен план за бъдещето, защото Европа се променя", каза Станишев.

Той призова българското правителство и парламента за ясна политика по кохезионната политика на ЕС. Някои от страните настояват кохезионните фондове, от които идват най-много от европейските пари в България да бъдат съкратени с 30%, което ще бъде огромен финансов удар към страната ни. Станишев призова българските политици от всички партии да търсят съюзници сред другите държави, за да се блокира съкращението на фондовете.

Най-важната резолюция, която се очаква да приемат европейските социалисти, е за облагането на приходите на големите транснационални компании в интернет, най-вече на Гугъл и Фейсбук. В момента те не плащат почти никакви данъци върху парите, които печелят от европейските потребители. Очаква се именно ПЕС да е острието в прокарването на новата данъчна политика, която се очаква да вкара много милиарди в европейския бюджет. В Лисабон обаче едва ли ще се прокара резолюция срещу злоупотребата с господстващо положение на интернет-гигантите. Не може всичко наведнъж, нека първо се справим със заобикалянето на данъчното облагане, коментира пред OFFNews Сергей Станишев.

Друга тема на Съвета на социалистите ще е изборът им на единен кандидат за председател на Европейската комисия. Станишев настоява да се отвори още повече процесът чрез вътрешни избори на левите партии в Европа, за да видят хората, че техният глас има значение, че от тях нещо зависи. Никой не е правил такова нещо в европейски мащаб, уточни той.

Корнелия Нинова, която също присъства на форума, коментира, че БСП ще настоява за подобен дебат за Шенген и в българския парламент. Освен това БСП ще подготви специална декларация, която се надява всички партии да подкрепят.

Нинова съобщи, че партията й ще сезира Конституционния съд за скандалното недоразумение с бюджета, когато парламентът най-напред прие предложението на БСП да се ремонтират Зографския манастир в Атон и храм-паметника "Св. Александър Невски", а след това по настояване на ГЕРБ и с неясна процедура парите за църйквите отпаднаха от окончателния текст.

Най-тревожното е, че става въпрос за 1 млн. лева за българските светини. У тези, които блокираха парите за църквите няма нито българщина, нито патриотизъм, каза Нинова и уточни, че атаката на член 6 няма да попречи на останалите текстове от бюджета и няма да повлияе на пенсии и заплати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!