''Пералняджии и страхливци'': Скандал в НС заради комисията за имунитетите на Борисов и Петков

Ружа Райчева 14 юни 2023 в 11:53 10293 10

Мирослав Иванов представи проекторешението на ПП-ДБ

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Мирослав Иванов представи проекторешението на ПП-ДБ

Временната комисия по исканията на главния прокурор Иван Гешев за даване на разрешения за възбуждане на наказателни преследвания срещу Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров (ГЕРБ) и Димитър Аврамов (ДПС) бе създадена със скандал. Дискусията тече вече три часа в присъствието на Петков, Александров и Аврамов и в отсъствието на Борисов.  

Против гласуваха само групите на "Има такъв народ" и БСП. Вносители на проекторешението са Христо Иванов, Надежда Йорданова, Никола Минчев, Мирослав Иванов и Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Идеята бе новосъставената комисия да се състои от 12 народни представители - по двама от всяка парламентарна група, но тъй като БСП и "Има такъв народ" (ИТН) отказаха да участват в нея, тя остана с четири души по-малко. Тя ще заседава до изчерпване на темата, но не по-късно от 18 юли. ПП-ДБ категорично отказаха да оглавяват комисията, за да не създават впечатление, "че тя се ползва за чадър".

По време на дебатите Мирослав Иванов каза, че ПП-ДБ следват парламентарната практика и че когато в миналото депутати не са давали доброволно имунитетите си, се е съставяла временна комисия, която да провери дали има обективни факти за искането на имунитета им, или това е вид политическо преследване от страна на прокуратурата. 

"Няма да предложим председател на тази комисия, за да не бъдем обвинени, че по един или друг начин влияем на нейната работа. Сега изведнъж някой се сети, че някой може да е извършил престъпление", каза Мирослав Иванов.

Тъй като БСП и "Има такъв народ" отказаха да участват в комисията, най-вероятно ще се наложи председател да стане депутат от "Възраждане".

"Пералняджии", "страхливци" и "смелчаци"

Кирил Петков повтори, че сам ще даде имунитета си, преди комисията да излезе с решение, за да се види, че "тя не се ползва за чадър". По думите му се е видяло, че прокуратурата използва своята власт и като политическа бухалка.

"Искаме ли като народни представители да оставим прокуратурата да действа като бухалка? Какво откриха те за тези месеци, какво е новото?", попита той. 

Независимият депутат Радостин Василев нарече вносителите на проекторешението от ПП-ДБ - "лигата на перачите". "Виждам, че засега програмата е в предпране", пошегува се той и обяви, че ПП-ДБ са патерица, която ще спаси Борисов от наказателно преследване. По думите му парламентът не може да поема функцията на разследващ орган и да преценява дали има основание за наказателно преследване.  

"Вие започвате процедура, по която ще перете Бойко Борисов. Виждам, че и Кирил Петков го е страх да си даде имунитета. Така се опаковахте с мафията, че няма как да докажете, че тази комисия има легитимни цели", каза Радостин Василев. 

В кулоарите лидерът на групата на ИТН Тошко Йорданов, коментира, че е "унизително" как Бойко Борисов и Кирил Петков да се опитват "да се изперат взаимно" чрез тази комисия. Вече в залата Йорданов обяви Борисов и Петков за "страхливци и пералняджии", като добави, че "в мъжки план Радостин Василев е по-мъж от тях", защото Борисов и Петков нямат "доблестта" сами да си дадат депутатските имунитети. 

Атанас Зафиров от БСП каза, че коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ ще продължи, докато ГЕРБ имат нужда от гласовете на ПП-ДБ, за да пазят Борисов. Зафиров се обърна лично към Кирил Петков и го попита какво прави в компанията на Борисов и го призова сега да си даде имунитета. Съпартиецът му Иван Ченчев се присъедини към изказването на Тошко Йорданов като заяви, че Борисов е "страхливец", защото не присъства на дебата.

Мирослав Иванов (ПП-ДБ) взе отново думата и подчерта, че тази комисия няма да пази никого и че никой няма да се крие: 

"Гласуване ще има - никой няма да избяга. Дали има страхливци или не, оставям на хората да преценят. Дали хората, на които е поискан имунитета, ще си го дадат - те ще решат."

Георг Георгиев от ГЕРБ обяви, че за страх могат да говорят само тези, които "не заобикалят Борисов надалеч, когато той е в залата". По думите му изглежда има страх от това комисията да заработи. "Благодаря ви, смелчаци!", иронично каза той.  

Цончо Ганев и Искра Михайлова от "Възраждане" също призоваха Петков да си даде имунитета. "Розовият ви фашизъм няма място в България. Оставка!", призова Ганев. 

Кирил Петков каза, че не знае какво значи "розов фашизъм" и че няма да коментира "комплексираните, пълни с омраза депутати" от ИТН. Тошко Йорданов му отговори "да не бърка омразата с истината". 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че "мафията се е самовзривила отвътре" и е родила "коалицията на имунитетите и страха". Тя посочи, че прокуратурата не може да бъде използвана за бухалка, защото тя не съди, за сметка на българския съд. Въпреки това тя изтъкна, че БСП отдавна са пуснали сигнали до Гешев за корупция на ГЕРБ, но че той досега не е действал.

"Няма да участваме в "коалиция пералня", независимо с кой главен прокурор!", каза Нинова и напомни на Георг Георгиев, че има снимка как целува ръка на Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

9

случайно прочетох

14.06 2023 в 13:45

https://www.youtube.com/watch?v=djmgsDUwzgA

723

8

user4eto

14.06 2023 в 13:21

Тук имунитета може да се поиска на една камара индивиди:
Кака Кор, за дето лъга, че не изнася оръжие. Същевременно продава под масата на трети страни като разпрана.

На цялата фашизоидна партия на копейката, заради (и за какво ли не) антиконституционните и антибългарски прояви.

На партията на славуна за тесни връзки с наследниците на Илия Павлов и Мултигруп

На резидентчето макар да не е депутат, за същото като копейките.

На депесарите за дето шефа им разпределя баницата.

От 240 в НС на около 176 може да се поиска имунитета от раз.

1005

5

Диоген

14.06 2023 в 12:57

брееей..наскачаха копейките..
но си траят иначе като беше играта с кворума за пеевски.
евале бе руzzки тарикатчета

723

4

user4eto

14.06 2023 в 12:49

Борисов ще си получи това което заслужава, но за вас гадни фашистки копейки е важно да си получите заработените в мрежата кървави пари. Но нека позная, да не са в лева или рубли?

723

3

user4eto

14.06 2023 в 12:46

Толкова шизофреници в тоя парламент не е истина, то не са фашизоидни копейки, сценаристи на канални предавания и дърти комунисти от бкп. Всяка тяхна реплика е все едно говорят за тях самите.
"В каква страна живеем Минке, в каква страна ..." е написал Талев преди повече от 90 години.
 
X

Да помогнем на украинските деца!