Кирил Петков сам ще си даде имунитета, но след като комисия в НС ''осветли'' всички документи по случая

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" се надява в България вече да няма длъжност главен прокурор

OFFNews 13 юни 2023 в 09:31 1221 1

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кирил Петков

"Продължаваме промяната - Демократична България" ще предложат да се създаде парламентарна комисия, която да "осветли" всички документи от производствата на исканите от прокуратурата депутатски имунитети. Целта е да се види дали прокурорите не са използвали някои от поисканите имунитети като политическа бухалка. Кирил Петков сам щял да си даде имунитета, след като комисията излезе с решение.

Това заяви той пред Нова телевизия. По думите на Кирил Петков идеята е комисията "да не заседава много дълго", както и заседанията да бъдат открити.

"Тази комисия е добре да покаже, например в моя случай, какво точно е открила прокуратурата след две години. Какво точно в производството се е случило в тези две години. Ще настоявам нито ГЕРБ, нито ние да оглавяваме тази комисия, за да няма никакви идеи, че тя, едва ли не, се използва като някакъв чадър", каза той.

Според Кирил Петков чрез изнасянето на всички документи по производствата пред обществото ще се види дали прокурорите не са използвали конкретен случай като политическа бухалка.

Съпредседателят на ПП съобщи, че преди парламентарната комисия за имунитетите "излезе с решение", той сам ще си даде имунитета, за да покаже, че комисията не използва за чадър. ПП-ДБ ще настояват и за открито изслушване на главния прокурор Иван Гешев в правна комисия.

"Ако тези депутати са нарушили закона, трябва да си понесат отговорността. Но всеки прокурор, който се опитва да прави политическо движение през искане на имунитет, трябва да знае, че ще бъде осветлен", каза Кирил Петков.

ПП-ДБ ще искат да се "осветлят" всички документи по производствата за исканите от прокуратурата депутатски имунитети.

"Това, което се опитваме, е да сложим допълнителна прозрачност и осветляване на действията на прокуратурата", каза Кирил Петков.

Съпредседателят на ПП каза още, че президентът Румен Радев трябва да даде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор до края на седмицата, "освен ако не се опитва да излезе от реалните си правомощия".

"Не трябва да се чувстваме щастливи от вчерашния резултат (б.а - заседанието на Висшия съдебен съвет, което гласува освобождаването на Гешев). Това беше една добра стъпка, че този човек не е за тази позиция, но ние трябва да продължим тези институционални реформи в Конституцията, за да може все по-малко да зависи кой е силният на деня и кой е главният прокурор. Даже ние от ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор", заяви той.

Кирил Петков добави, че така България да се освободи от задкулисните си зависимости и да функционира като нормална правова държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!