Пеканов: Тегленето на нов заем е краен сценарий

Според него няма нужда дефицитът да стигне 3%, трябва да направят изключение и да ни включат в еврозоната и при 4%

OFFNews 23 април 2023 в 10:14 1461 0

Атанас Пеканов

Снимка Нова тв

Проектът за бюджет, представен от служебното правителство, отчита реалността, заяви Атанас Пеканов

Проектът за бюджет, представен от служебното правителство, отчита реалността. Той показва каква ще е ситуацията при настоящите политики, които служебното правителство не може да променя. Теглене на нов заем от МВФ обаче  е много краен сценарий, заяви служебният вицепремие по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Много сме далеч от такова развитие, уточни той. Според него е възможно дефицитът да бъде намален.

„Няма нужда да стигне 3 процента, за да влезем в еврозоната. При 4% трябва да направят изключение и да ни включат. Приемането на еврото не трябва да става на база на намаляване на социалните разходи”, смята вицепремиерът.

В петък служебният кабинет представи проектът си за бюджет, който предвижда бюджетен дефицит от 6.4%, или 12 млрд. лв., инфлация от близо 9% и растеж от 1.8%. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че трябват трудни решения - еврозоната или вдигане на данъци. Бившият финансов министър Асен Василев пък опонира, че в проекта има поне две големи грешки, ако се отстранят, бюджетният дефицит ще спадне до 3.6%.

Пеканов подчерта, че дори да дойдат средствата по втория транш от плана за възстановяване, те са 1.4 млрд. лв, които не са достатъчни да запълнят дупката от 12 млрд. лв. Той призова депутатите да приемат необходимите закони. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови