ГЕРБ: Трябват трудни решения - еврозоната или вдигане на данъци

OFFNews 22 април 2023 в 11:57 6323 10

Бойко Борисов

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

Бойко Борисов

Изискват се трудни политически решения заради огромния бюджетен дефицит, коментираха от ГЕРБ на пресконференция днес. Деница Сачева посочи, че изборът е между влизане в еврозоната или вдигане на данъци:

"Огромният дефицит е в резултат на политическата криза. Свиването на дефицита без да се пипат данъци може да става с не повече 1 процент на година, което ще обезсмисли референдума за еврозоната. Не отговаряме на нито един критерий, магическо решение няма и трябва или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната. Изискват се трудни политически решения и отговорност от всички партии в парламента."

Коментарът на ГЕРБ идва, след като вчера кабинетът "Донев" внесе проектобюджет с 6,4% бюджетен дефицит. Това е с 3,4% над максимално допустимия праг за влизане в еврозоната.

"Честно беше днес да разберем от кой ПП-ДБ очакват подкрепа. Няма как да са всички. След като не искат да конкретизират, започваме да четем бюджета", заяви Бойко Борисов. Той за пореден път каза, че отговорното поведение е да бъде съставено правителство и че проблемите могат да бъдат разрешени, но този път не иска да ги решава сам.

"Служебният премиер представи бюджет с 6% дефицит от БВП. Това са приблизително 12 млрд. лева. Този огромен дефицит е в резултат на политическата криза, започнала през лятото на 2020 г. - в деня, в който влязохме в ERM 2. Вижда се, че държавният дълг ще нарасне близо двойно до 70 млрд. до края на 2025 г. За следващите 3 години ще платим само за лихви по прогнозите на Донев над 4,5 млн. - колкото две магистрали "Хемус" или да ремонтираме всички училища в България. Бюджетът съдържа скрити дефицити - разходите за растеж са ограничени, средствата за образование намаляват като дял от БВП - от 4,4 до 4,1%. Същото се случва с разходите за здравeопазване, социални помощи и обезщетения. Инвестициите по националния бюджет са на санитарния минимум", заяви още Деница Сачева.

Делян Добрев повтори, че се изискват непопулярни решения, които да бъдат взети от много голямо мнозинство в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

10

Того

23.04 2023 в 06:39

Изключително нагъл престъпник, който се прави на спасител, но така ще бъде докато каскетурата го пази.

1000

9

PaulPierce

22.04 2023 в 15:30

Баце, Сачева и Делян Добрев разбират толкова от бюджет и финанси, колкото Божигол, Джизъса и Боби Михайлов

14469

8

случайно прочетох

22.04 2023 в 14:34

"Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София в семейството на Евгений Сачев. Завършва средното си образование в Езикова гимназия „Гео Милев“ в гр. Добрич. След това завършва Висше училище по туристически мениджмънт филиал дистанционно към колежа в Маастрихт, Холандия и Международен колеж по туризъм в Албена. Изучава и завършва Бакалавър по „Социална педагогика“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в гр. Благоевград, където придобива и своите познания и страст към социалната сфера. Магистър е по „Здравен мениджмънт“ в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Впоследствие завършва магистър (Cum Laude) по „Връзки с обществеността“ във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.[5">[6">"

Таз лелка и от бюджет и финанси ли разбира?!?
Според мен И от това не разбира, но пък може да бълбука....

4038

7

Moirae

22.04 2023 в 14:12

Трудното решение е пред теб лично, лицемерино. Много добре знаем, че работите и с Радев, за да убиете протеста, за да можете на спокойствие си поделяте власт след това.

1040

6

Nasimo

22.04 2023 в 14:02

Инфлацията, дефицита, застоя ни, е по поръчка на Кремъл! Няма тук случайни неща , и преди мен правилно са го написали. Радев и Борисофф са най вредните в държавата.

788

5

jorj

22.04 2023 в 13:34

Наднормената инфлация я създаде Радев /Решетников, заедно с подчинените му партии и имплантирания му антураж в целия спектър на властта! Целите : 1/ да няма редовно правителството, за да може Предателя да ни държи в орбитата на Москва. 2/Да не помагаме с оръжие на братятя ни украинци в борбата си срещу руските окупатори от московята/ с които нямаме никакво родство /. 3/Да не въоражим армията си с ново западно оръжие и да я модернизираме. 3/Спиране интеграцията на България в ЕС - няма Щенген, няма евро зона, няма план за възстановяване и развитие, няма инвестиции, т. е кръгла нула. 4/И не на последно място, беззащитност на България от руската хибридна война срещу ЕС и създаването на руски хибриден плац дарм в България. Това е страшно за България и всички българи, но ние пак нехаем и чакаме да се обърне колата и тогава да видим какво ще правим! СЪС СИГУРНОСТ НЯМА ДА СЕ ВЪЗРОДИМ С ТОВА НАШЕ ПСЕВДО"ВЪЗРАЖДАНЕ", КОЕТО СИ Е ИСТИНАТА СМЪРТ ЗА БЪЛГАРИЯ! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ, И НИЕ МАЛКО ДА МУ ПОМОГНЕМ!!!

17439

4

мнение от IP

22.04 2023 в 12:55

Не разбрах "колкото две магистрали "Хемус"" с изнасяне на пари в чували и тънък асфалт ли? Няма никаква причина Борисов да управлява дори и ден. Всичко без него ще е по-добре.

10298

3

AntiZ

22.04 2023 в 12:39

Само на мен ли ми става лошо като видя този аграрен продукт на снимката? На това му се вика органическо отвращение.

3000

2

Vladko

22.04 2023 в 12:27

Аз се сещам за една непопулярна мярка - съкращаване на добре отгледаната и обгрижвана администрация с 50-60%!

3948

1

Здравомислещ

22.04 2023 в 12:14

Не борисов, НЕ. Когато си прост, акъл не давай. Безумно раздутата, корумпирана, некомпетентна и арогантна администрация, трябва да бъде съкратена поне с 50 %. А такива като теб трябва да получат справедлив съдебен процес и адекватна на извършените от теб и шайката ти престъпления присъда.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика