Пеканов: ЕК придвижи рекордно бързо оценката за 2,7 млрд. лева по Плана за възстановяване

С днешното одобрение България получава около 23% от средствата по целия план

Кристина Минчева 07 ноември 2022 в 15:39 2121 2

Атанас Пеканов

Снимка БГНЕС

Атанас Пеканов

"Преди броени минути Европейската комисия информира, че финализирано дава одобрението си за положителната предварителна оценка на първото плащане на националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ). То е в размер около 2,7 млрд. лв. безвъзмездни средства по Mеханизма за възстановяване и устойчивост", съобщи на брифинг служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

По думите на Пеканов оценката от страна на ЕК е придвижена рекордно бързо. "Това е една важна ключова крачка за България в рамките на българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Така можем да спрем със спекулациите, че никога няма да получим пари от ПВУ, че сме се забавили фатално или че не се справяме. Има страни, на които им е отнемало по три месеца и половина, за да получат такава положителна оценка за някои от техните плащания", каза вицепремиерът.

Планът е на обща стойност от около 12 млрд. лева, има 12 компонента и много реформи и инвестиционни проекти. С днешното одобрение България получава около 23% от средствата по целия план. "Успешното му изпълнение ще спомогне за подобряване качеството на живот на всички български граждани и ще доведе до много положителни промени в редица сектори", заяви още Атанас Пеканов.

От брифинга стана ясно, че стъпките, с които България се е справила, се отнасят до Рамката за борба с изпирането на пари, подобряването адекватността на социалната система, първи стъпки в реформирането на предучилищното, училищното и висшето образование.

Пеканов уточни, че предстои съгласуване на решението от икономическия и финансов комитет, където всички страни членки трябва да одобрят нашето първо плащане. Това ще се случи идните две-три седмици, след което парите ще бъдат преведени на сметката на националния фонд. Тези средства ще се използват за инвестиционните проекти по плана за възстановяване и устойчивост. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

1

НЕМА ТАКЪФ

07.11 2022 в 16:54

КАТО ВИДАТ ПАРАТА , пп,дб и ОСТАНАЛИТЕ 2-ра КАТЕГОРИЯ ПАРТИЙКИ , ЩЕ СЕ МОЛЯТ НА Б О Й К О !