Пеевски се очертава като единствен кандидат за председател на ДПС

Йорданка Веселинова 21 ноември 2023 в 14:04 2001 6

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Делян Пеевски се очертава като единствен кандидат за председателското място в ДПС. 

Броени дни след Централния съвет на ДПС, след който санкционираният по глобалния закон за корупция "Магнитски" депутат публично обяви, че се кандидатира за поста, регионалните структури започната лавинообразно да го номинират. 

Номинациите се случват и след призива на почетния председател Ахмед Доган. В петък той определи Пеевски като "феномен в българската политика", който от "най-обругавания се превърна в значим партньор за всички парламентарни групи".

Пренареждането на пластовете в ДПС започна на 7 ноември с оставката на досегашния председател Мустафа Карадайъ. По думите на Доган това му решение било изненада. Според бившия председател на партията пък с решението си целял да даде знак, че няма да е кандидат за нов мандат, да има достатъчно време за сериозен дебат за бъдещето на партията, както и достатъчно време за подготовка на евентуалните кандидати за председател на ДПС. Веднага след тази оставка Пеевски стана председател на парламентарната група на движението. Междувременно зам.-председателят на партията Ахмед Ахмедов хвърли оставка, а секретарът на ПГ на ДПС бе сменен. Рокади последваха и в младежкото ДПС, като за временно изпълняващ длъжността е избран Танер Хабил.

"Абсолютно демократичен избор"... с един кандидат

В петък ЦС на ДПС насрочи Националната конференция, на която ще бъде избран следващият председател, за 24 февруари. При обявяването на кандидатурата си Пеевски даде заявка, че изборът ще бъде "абсолютно демократичен":

"Делегатите ще изберат своя председател на конгреса. Ще бъде абсолютно демократичен, прозрачен избор на председател на ДПС", каза той.

Днес, четири дни след Централния съвет, местните структури на партията започват да излизат с номинации. Кандидатът обаче засега е един - "феноменът" в българската политика Делян Пеевски.

В неделя Областният съвет на ДПС-Русе проведе заседание, на което за наследник на Карадайъ е номиниран Пеевски. Новината бе съобщена от депутатката Ализан Яхова във Фейсбук.

Вчера пък с такова решение излязоха и от Областния съвет на ДПС в Благоевград. Номинацията отново е само една - Делян Пеевски.

Вчера решение е взел и Областният съвет на ДПС в Кърджали. Делегатите също са припознали санкционирания по "Магнитски" депутат като свой бъдещ председател.

Бургаската структура също е номинирала Пеевски.

Във Велико Търново номинацията също е една и решението отново е взето вчера.

Единодушно решение е взето и в Кюстендил и Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

6

pisnamiotmutri

21.11 2023 в 15:59

Както беше с Гешев за главен прокурор и оная леличката от ИТН за шев на ЦИК

2550

5

alfakentavur

21.11 2023 в 15:51

Като не можа шеф на ДАНС да стане, сега на ДПС. Ако продължава така, някой ден ще вземе да се окаже единствен кандидат за президент....

318

4

Valioka

21.11 2023 в 15:36

Виж ти, каква изненада...

14469

3

случайно прочетох

21.11 2023 в 15:09

Тони Филипов д-р щеше да напомни за Коледа и менюто.....

2073

2

Johnny B Goode

21.11 2023 в 15:06

Феноменално наистина.
Догодина пак така феноменално и министър председател ще стане.

Ех, защо не е жив д-р Филипов... Само той би могъл да го опише този феномен с тази правена в час по трудово нагла свиня.

17439

1

мнение от IP

21.11 2023 в 14:36

Ами честито да им е на всички съотечественици, които си избират санкциониран по закон за корупция да ги представлява! Евала и браво!
 
X

Да помогнем на украинските деца!