Пеевски обяви, че ДПС не иска министри и зам.-министри след ротацията

Той не изключи възможността да стане председател на ДПС

Йорданка Веселинова 09 ноември 2023 в 09:47 3634 0

Снимка БГНЕС/ДПС

Делян Пеевски

"Всеки член на ДПС може да се кандидатира" и "ще говорим, когато дойдат събитията" - така новият председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски отговори на въпроса дали е възможно да оглави и партията.

Доскорошният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ във вторник подаде оставка като лидер на партията, която в спешен порядък бе приета от Централното оперативно бюро. По-късно стана ясно, че Ахмед Доган ще се върне начело до провеждането на Национална конференция в началото на 2024 г.

Вчера Карадайъ се отказа да е председател и на парламентарната група, проправяйки пътя на Пеевски, който от неформален лидер, главен говорител и съпредседател от средата на октомври, се превърна в шеф на ПГ на ДПС.

Делян Пеевски заяви, че решението дали да остане в парламента, или да се откаже от депутатското си място, е лично на Карадайъ. Запитан дали довчерашния лидер е представил мотиви за решението си, той отговори лаконично: "Казали сме си, каквото трябва."

"На 12-ти (декември - б.а.) му изтичаше мандатът. Решил е малко по-рано. Това не е нищо особено. Вчера го видях, няма никаква тема", добави той.

Междувременното разместването в групата на движението продължава. Адлен Шевкед вече не е секретар на групата, а на нейно място е избрана Елван Гюркаш.

Сглобката е стабилна, ДПС продължава да не иска постове

Делян Пеевски коментира и напрежението между некоалиционните партньори от ГЕРБ и ПП-ДБ. Той подкрепи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в предложението министрите да се изслушват както на ниво комисия, така и от лидерите на партиите, защото имало забавяне в изпълнението на управленската програма на кабинета.

Санкционираният по глобалния закон за корупция "Магнитски" депутат изтъкна, че "сглобката" е стабилна и отново потвърди прогнозата си, че кабинетът ще изкара не 18 месеца, а пълен 4-годишен мандат.

"Смятаме, че е стабилна (коалицията - б.а.). Не виждаме проблеми. Ако министрите започнат да си изпълняват всичките неща по програмата, която сме подкрепили, няма да има проблем. Това политическо правителство трябва да го има и ще бъде абсолютно вредно за държавата да го няма. Ако влезем отново в цикъл от служебни правителства, това е погром за държавата."

Пеевски отново заяви, че ДПС не иска постове в изпълнителната власт:

"Искам да сме ясни. Министри не искаме. Нито сега, нито на ротацията. Зам.-министри също не искаме - нито сега, нито на ротацията. Няма да участваме в изпълнителната власт и тази сглобка."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!