Мустафа Карадайъ подава оставка като лидер на ДПС (обновена)

Ахмед Доган излиза от сянката, до конференцията на партията в началото на 2024 г. ще е неин официален лидер

OFFNews 07 ноември 2023 в 17:12 9433 9

Карадайъ

Снимка БГНЕС

Мустафа Карадайъ

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подава оставка от поста след 7-годишно лидерство. Вместо него кормилото на партията отново поема почетният председател Ахмед Доган до провеждането на Националната конференция на движението в началото на 2024 г.

Информацията първо бе пусната неофициално, но после бе обявена в лаконично съобщение на сайта на ДПС, което гласи:

"Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС. Почетният председател д-р Ахмед Доган поема оперативното ръководство на партията до провеждането на Национална конференция. Това се случи на заседание на Централното оперативно бюро, проведено днес".

Карадайъ от месеци не се е появявал публично, за да обяви официалната позиция на партията. Вместо него, като лидер и говорител се изявява Делян Пеевски, който наскоро стана и съпредседател на депутатската група на ДПС.

Засега не са ясни мотивите за този изненадващ ход на 53-годишния Карадайъ, но той бе прогнозиран от негови съпартийци. Мотиви и в съобщението на ДПС липсват.

На рождения му ден Доган пожела на Карадайъ мяра в личния живот и в политиката, което мнозина разгадаха като жълт картон.

Отношението на Доган охладня към досегашния лидер на движението, след като Мустафа Карадайъ публично афишира подкрепата си за кандидата за президент на Турция от опозицията - лидера на Републиканската народна партия Кемал Калъчдароглу. Калъчдароглу дори бе на посещение в България и започна обиколката си от село Могиляне, община Кирково. Навсякъде той бе придружаван от Карадайъ.

На изборите обаче спечели отново Реджеп Тайип Ердоган. А Сокола винаги е бил привърженик на максимата, че движението трябва "да устои на политическите обрати на времето".

Минало незабравимо

На Националната конференция на ДПС 19 януари 2013 г. Амед Доган стана обект на покушение. Тогава никому неизвестният до момента Октай Енимехмедов изненадващо връхлетя на сцената и се опита да простреля председателя, но пистолетът засече. Самият Доган реагира изключително адекватно, отби ръката на похитителя и падна на земята.

На помощ веднага се притече Мустафа Карадайъ и се хвърли върху Доган, а Енимехмедов бе отведен, след като отнесе няколко юмрука и ритници.

След прекъсване Филиз Хюсменова прочете края на словото на Ахмед Доган, в което той обявяваше напускането на лидерския пост.

Появиха се спекулации доколко автентично е нападението, но близки до обкръжението на лидера казаха, че кръвното му рязко се е покачило и той е бил в шок.

По предложение на Сокола ДПС бе оглавено от Лютви Местан.

От биографията на Мустафа Карадайъ

На 7-ата Национална конференция на ДПС през 2009 г. Карадайъ бе избран за член на Централния съвет на партията и след това за секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ), където изкара два мандата.

На 24 декември 2015 г. Мустафа Карадайъ бе избран за съпредседател на ДПС, а четири месеца по-късно – на 24 април 2016 г. на Национална конференция на ДПС оглави движението. На 12 декември 2020 г. нова конференция го призбра за председател.

Карадайъ е шеф на парламентарната група на ДПС в 43-ото и 44-ото Народно събрание. Като депутат е избиран в 42-ото, 43-ото и 44-ото НС.

Кой ще го наследи

Доскоро Филиз Хюсменова се смяташе за безспорен наследник на Карадайъ. Напоследък обаче все по-упорити стават слуховете, че мястото ще е за Делян Пеевски. В това има логика, защото Доган направи всичко възможно да изличи определението "етническа" от партията си. Преди години самият Доган отговори на въпрос дали е възможно българин да стане председател на ДПС с лаконичното "Защо не", придружено с усмивка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

9

Того

07.11 2023 в 21:06

Поемайки председателското място, светът губи един велик хидроиженер в лицето на агент Сава.

17439

8

мнение от IP

07.11 2023 в 19:45

А така почва да изглежда, че Пеевски държи с нещо Доган, или пък му обещава светло бъдеще. Но иначе честито! Санкциониран по "Магнитски" за корупция ще е председател на партия.

5827

7

pisnamiotmutri

07.11 2023 в 18:35

Ахмед мисли, че електоратът на ДПС е узрял за официално обявяване на Пеевски за лидер. Мисля, че и българите сме готови да го приемем в нечия сглобка чист и изпран от промяната.

Добре дошъл Дебеляне!

10298

6

AntiZ

07.11 2023 в 18:29

Ще гледаме тъп бг. филм с ориенталски привкус " Агент Сава се завръща!"

3251

5

динозавър

07.11 2023 в 18:08

Защо епицентър е толкова близък до ДПС?? Заради едни гащички ли?

2099

4

Mateevk

07.11 2023 в 18:03

В нормалните демократични държави причините за такива промени стават публично достояние. Не и унас, не и в ДПС.

1005

3

ПР

07.11 2023 в 17:39

Карадайъ мотиви няма.Решенията се вземат в Сараите,както досега от един човек.Еднолично.И никога не е било друго.Пионки са всичките там.Стигат му 7 години.Борино и околности са техни,а и сигурно,не само.

-480

2

Октим

07.11 2023 в 17:31

Нищо чудно! Откакто Глиган Прасеевский взе да се вживява в ролята на Бог Саваот (и то не само в стадото ДПС, ами изобщо в държавата) Карата видя, че вече е по-излишен и от “топките“ на някой евнух ...

2099

1

Mateevk

07.11 2023 в 17:22

Явно не е разтълкувал правилно пожеланието...Стават такива работи
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика