Пеевски измести Карадайъ като председател на групата на ДПС

По информация на OFFNews до този момент Карадайъ не се е отказал от депутатското си място

Йорданка Веселинова 08 ноември 2023 в 10:57 3144 2

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Мустафа Карадайъ

Доскорошният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ е подал оставка и от поста председател на парламентарната група на движението, става ясно от сайта на парламента.

Вчера той подаде оставка като председател на партията, която е приета на Централното оперативно бюро на ДПС. По-късно стана ясно, че Ахмед Доган ще се върне начело до провеждането на Национална конференция в началото на 2024 г.

Днес групата на ДПС в НС е решила Карадайъ да не ѝ е председател и вече такъв е санкциониранитят по "Магнитски" Делян Пеевски. Досега той бе неин съпредседател. Според Правилника за организацията и дейността на НС решенията за структуриране на ПГ не се гласуват в зала. Решение на депутатите обаче ще трябва да има, ако се поиска и прекратяване на правомощията на Мустафа Карадайъ като народен представител.

По информация на OFFNews до този момент Карадайъ не се е отказал от депутатското си място, като в деловодството на парламента не е депозирана негова оставка.

Как Пеевски измести Карадайъ?

Публичните появи на Пеевски, предвестник на изместването на Карадайъ, започнаха още в началото на 49-ото НС. Той, за разлика от предните парламенти, в които също бе депутат, не отсъства и се появява пред медии ежедневно. Първото показно бе още около преговорите за кабинета Денков-Габриел, на които Пеевски влезе парадно. Аргументът - обсъждани са конституционните промени. Поетапно Делян Пеевски започна да говори пред медии, първоначално рамо до рамо с Карадайъ, а после изцяло самостоятелно, измествайки председателя. Така санкционираният по глобалният закон за корупция депутат влезе в обувките на неформален лидер - той ходеше на председателски съвети, на коалиционни срещи и на всички формати, на които се очакваше присъствието на лидера на ДПС.

В средата на октомври ролята му бе формализирана и Пеевски стана съпредседател на ПГ на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

2

user4eto

08.11 2023 в 11:47

Едно такова ... свинско ми е.

Кой каза, че мюсюлманите не обичали свинско?

2500

1

Козон

08.11 2023 в 11:07

Турска партия начело с прасе. Такова нещо още не се е виждало!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика