Пеевски: Ако изпълнителната власт не успее да овладее положението, НС ще покани на срещи зърнопроизводителите

Кристина Минчева 18 септември 2023 в 16:38 2166 1

Делян Пеевски

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Делян Пеевски, ДПС

Депутатите коментираха протестите на зърнопроизводителите, блокирали цялата страна, заради решението да отпадне забраната за внос на украински зърнени култури.

Делян Пеевски от ДПС бе категоричен, че ако изпълнителната власт не успее да овладее положението, парламентът ще покани на срещи зърнопроизводителите.

"Нека да видим. В момента целият случай е в ръцете на изпълнителната власт, ако те не се справят, ще ги поканим да разговаряме и ние с тях“, каза той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също смята, че трябва да се седне на масата за преговори със зърнопроизводителите, да се чуят исканията им и с какво е възможно да се подпомогне сектора, „защото има справедливи неща, има и такива, които не могат да станат“. Той отбеляза, че обиди и квалификации не са продуктивни. (Борисов визира думите на премиера Николай Денков, който преди няколко дни обяви, че "не преговаря с терористи - бел.ред.). 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че протестите на зърнопроизводителите са основателни, защото "българското правителство е предало българския национален интерес". Според нея става въпрос за бизнес интереси.

"За фирми, които ще купуват украинско зърно евтино и ще го продават скъпо. През годините Бойко Борисов персонално носи отговорност за това, което става", каза тя и добави, че има дисбаланс в системата.

Борисов определи като шега обвиненията от Нинова. 

Тази сутрин на около 40 места в страната започнаха планираните блокади на ключови пътища от земеделски производители.

Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от земеделския сектор. В същото време от правителството коментираха, че не се очаква секторът да бъде засегнат, защото вносът на украинско зърно през Черно море на практика е забранен и защото, когато е бил разрешен през 2022 година, зърнопроизводителите са направили печалба от 2,5 млрд. евро.

От Министерството на вътрешните работи обявиха, че към 16:20 ч. на много места в страната протестните действия на зърнопроизводителите са приключили. Остава ограничено движението за тежкотоварни автомобили по пътя Борован – Бяла Слатина от км 51 до км 53.

Затруднено е движението в района на село Труд и Първомай. Сериозно струпване на селскостопанска техника все още има на пътен възел „Петолъчката". Движението по I-5 в участъка между п.в. Ягода и Казанлък е спряно поради земеделска техника на пътното платно. Движението е пренасочено по обходни пътища и се регулира от служители на „Пътна полиция".

Всички ГКПП работят с нормален ритъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки