Гвоздейков: Вносът на украинско зърно през Черно море на практика е забранен

Служебното правителство изпълняваше тайните завети на Русия, заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков

OFFNews 18 септември 2023 в 10:40 1326 0

 Георги Гвоздейков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Георги Гвоздейков

Според министъра на транспорта Георги Гвоздейков проблемът с вноса на украинско зърно тръгва от руската пропаганда. Гвоздейков твърди, че вносът на украинско зърно през Черно море е изключително ограничен, на практика - забранен. 

Гвоздейков напомни, че служебното правителство е наложило забраната със съдействието на Европейската комисия (ЕК). Той посочи, че когато е бил разрешен вносът на зърно от Украйна през 2022 година, зърнопроизводителите са направили печалба от 2,5 млрд. евро. 

"Служебното правителство изпълняваше тайните завети на Русия. (...) Донякъде е удачна употребата на думата "терористи" от страна на Денков - когато поканиш отсрещната страна на среща и те се държат като деца", каза министърът тази сутрин пред bTV. 

Георги Гвоздейков е категоричен - има решение на българския парламент и ЕК, и то трябва да бъде спазено. България няма какво да загуби от вноса на украинско зърно, твърди той. 

Министърът изтъкна, че държавата има за цел да осигури коридор на солидарност до пристанище в Черно море, където това зърно да бъде изнесено.

"Още повече, че България ще спечели ДДС от внесеното зърно. Правителството няма да се откаже от тази забрана, трябва да държим твърди позиции", каза още министърът на транспорта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика