Павлова и снегът: Те го чистят, той натрупва

Министърът обеща безкомпромисност към фирмите, които не чистят добре пътищата

OFFNews 04 януари 2016 в 21:30 16360 39

"Над 2600 машини са обработвали цяла нощ републиканските пътища. Поради обилния снеговалеж минути след като е минал снегорин, снежната покривка на пътя отново е плътна и затова той изглежда като нечистен".

Така регионалният министър Лиляна Павлова обясни състоянието на пътищата в страната след първия сериозен сняг. Думите ѝ са по повод сигналите за лошата поддръжка на пътната мрежа.

Със сигурност има места, където почистването не е било най-перфектното, но трябва да благодарим на всички, които положиха усилия и работиха денонощно при температури от -15 градуса, каза Павлова.

Тя подчерта още, че е нормално през този сезон да има сняг по пътните платна.

"В момента няма затворени за почистване или поради проблеми пътища, магистралите не са затваряни. Те се обработваха цяла нощ, въпреки че това изисква огромен финансов и човешки ресурс. По стандарт би следвало да затворим една по-голяма част от пътищата, да ги изчистим и тогава да ги пуснем", твърди министърът.

Тя добави, че по европейските стандарти до два часа след спирането на снеговалежа, в зимен сезон, е допустимо да има снежна покривка. Допустимите стойности са до 3 сантиметра на магистралите, до 5 сантиметра на второкласните и между 7 и 10 сантиметра на третокласните пътища.

Павлова обеща безкомпромисност към фирмите, които не чистят добре пътищата. Министърът обяви, че ще бъдат налагани глоби. Санкции се предвиждат и за закъсняла реакция на фирмите – в Монтана, Враца, Русе и Хасково, където почистването на определени участъци е започнало по-късно. Причините за забавянето са били замръзнала нафта, паднал акумулатор и т.н.

"Това са единични случаи и те ще бъдат глобени. Машините се следят с GPS-и и на живо", обясни Павлова.

По думите ѝ над 2500 машини ще бъдат в готовност за реакция тази нощ заради очакваните обилни снеговалежи.

През деня, когато ситуацията беше по-спокойна, работиха 960 машини.

На територията на цялата страна има обилен снеговалеж - 24 часа вали, почти без да спира. Мобилизирани са всички институции, както и фирмите, имащи договори за почистване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!