Павел Александров отговорил на обвиненията на Москов още през декември

OFFNews 10 май 2016 в 17:20 3859 2

Снимка БГНЕС

Командироването на лекари, които да придружават деца при лечение в чужбина, както и за обучение, е било обсъдено подробно от бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров и здравния министър Петър Москов в началото на декември 2015 г.

Комуникацията между двамата е документирана, съобщи bTV.

Според последната проверка на инспектората към Министерството на здравеопазването във Фонда Александров е командировал лекари с пари от средствата за лечение на деца. Освен това според проверката той е издавал неправомерно формуляр S2, с който се удостоверява правото на здравна помощ зад граница.

Според документите на 7 декември Москов е поискал официално обяснение от Александров по ред въпроси и е получил отговор два дни по-късно. В отговора си Александров посочва, че изпращането на лекари в чужбина е ставало след изрично решение на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца и само в случаи, в които състоянието на съответния пациент го е налагало.

Лекари са изпращани в чужбина и за да участват в провежданите лечебни процедури, в резултат на което придобиват опит и се създава възможност лечебни процедури от същия вид да се извършват в Република България, без да е необходимо децата да бъдат насочвани за лечение в чужбина, допълва Александров. 

По отношение на издаването на формуляр S2 бившият шеф на Фонда за лечение на деца обяснява, че от години има мълчаливо съгласие от страна на Министерството на здравеопазването за това директорът да издава формуляра и в последните няколко години във Фонда са извършени редица проверки от различни органи и не са констатирани нарушения по този въпрос.

Освен това по думите му с издаването на формуляра за последните три години са спестени 44 млн. лева, а за този период МЗ не е издавало формуляра.

По отношение на обвинението, че Фондът е изплатил по споразумения с представителя в България на турската „Аджъбадем“ Гюрай Ходжев 453 000 лева по фактури, без да е посочена цената на всяка дейност, Александров обяснява, че характерът на някои от договорите не позволява посочването на цена в абсолютна стойност и цената не е елемент от договора.

По-рано днес бившият член на Обществения съвет на Фонда журналистът Надежда Цекулова заяви, че няма начин здравният министър да не е знаел какво прави Павел Александров, тъй като Фондът е второстепенен разпоредител със средства, а министерството е контролният орган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12539

2

MakMurphy

10.05 2016 в 23:50

д-р Ивелина Георгиева – директор дирекция „Медицински дейности”, Александър Ставрев – старши юрисконсулт в дирекция „Нормативно регулиране и обществени поръчки в здравеопазването”, Йоана Бориславова – старши експерт в дирекция „Административно-информационно обслужване и човешки ресурси” и Грета Ангелова – главен инспектор в Инспекторат.

Освен въпросните доклади, за последните 3 години във фонда бяха извършени още 12 проверки от различни институции, включително Икономическа полиция и Прокуратура, които приключиха със заключения, че няма данни за извършени престъпления.

http://www.save-darina.org/content/view/851/1/

12539

1

MakMurphy

10.05 2016 в 23:49

Приятели, съмишленици, журналисти и малко останали честни политици,
Предоставяме Ви писмо от 7 декември 2015 год., подписано от Петър Москов, с 20 въпроса към вече бившия директор на фонда за лечение на деца г-н Павел Александров, както и неговите отговори.
За удобство ги компилирахме и като въпрос-отговор. В червено сме маркирали основните обвинения на МЗ.

Публикуваме и т. нар. доклад, който Министерство на здравеопазването крие от октомври 2015 год. и даде на бТВ преди няколко дни.
Сами ще се уверите, че той повтаря почти дословно констатации от доклад на същия инспекторат от 2013 год. Разликата е само в това, че сегашният е изготвен не само от Пенка Белева, а от работна група, но пак с ръководител Пенка Белева.
И понеже много държим чиновниците да не бъдат анонимни, тук можете да видите заповедта за сформиране на работната група за изготвяне на доклада от 2015 год. и състава й:
Председател Пенка Белева и членове Катя Гълъбова – държавен инспектор в Инспекторат, Милена Петрова – фин