Патриоти искат връщане на смъртното наказание

OFFNews 29 януари 2016 в 13:39 5215 9

Депутати от Патриотичния фронт подкрепят връщане на смъртното наказание. Това се казва в прессъобщение на ВМРО, разпространено до медиите.

В парламента днес се проведе пресконференция по повод кампанията, инициирана от интернет страницата Lentata.com и журналиста Мартин Карбовски. С това е даден старт на кампанията „ЗАРАДИ ЖИВОТА: Възмездие“, която се осъществява с активната подкрепа на ВМРО, евродепутата Ангел Джамбазки и на народния представител от Патриотичен фронт Искрен Веселинов.

На срещата са присъствали роднини на Вероника Здравкова, убита през февруари 2015 г. във Велико Търново, Яна Кръстева, убита през юли 2011 г. в София, Тодор Йорданов, убит през януари 2016 г. във Враца, Михаил Стоянов, убит през септември 2008 г. в София, Николай Димитров, убит през октомври 2013 г. във Враца и други.

Кампанията е естествен отговор на молбите и гнева на почернените семейства в опита им да срещнат и намерят справедливост, категорични са инициаторите на кампанията, се посочва в прессъобщението. Тя се провежда под мотото „В памет на мъртвите. В името на живите” и е посветена на исканото, търсеното и нужното възмездие за смъртта на всички българи, чиито убийци или са на свобода, или излежават минимални присъди.

Евродепутатът Ангел Джамбазки отбелязал, че при ширещата се тежка престъпност има резон с референдум да се върне смъртното наказание.

През последните десетилетия моралните устои са твърде разклатени и смъртното наказание има възпираща роля, убеден е и народният представител от Патриотичния фронт Искрен Веселинов.

Дебатът все повече ще се превръща и в европейски, въпреки че преди време идеята бе смятана за антихуманна. Има крещящи гаври с нашето чувство за справедливост, не може убиецът на Вероника три пъти да убива, да лежи в затвора, а като излезе на свобода - да убива отново, аргументира се Веселинов и подчерта, че на това трябва да се сложи край.

Никой не е застрахован, че това няма да се случи и на него. Не трябва да се забравят тези дечица. Ние вече не можем да помогнем на себе си, но искаме да помогнем да не се случи и на други, заявиха почернените от скръб родители и разказваха с мъка за преживяното.

Те поставиха и своите искания: да се обърне сериозно внимание на превенцията, компетентните разследващи и правораздавателни органи да вършат съвестно работата си, да се достига до 100% доказване на убиеца, за да не отиват невинни в затвора, а убийците трябва да получават адекватни присъди – над 30 години за убито дете под 18 години.

Своето мнение и предложения изложиха народните представители от ПГ на ПФ Красимир Богданов, Димитър Байрактаров, Борис Ячев, Християн Митев, Милен Михов и Султанка Петрова. Те са единодушни, че трябва да не се отлага предприемането на законодателни мерки без тънки партийни и лобистки интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!