Протестиращи: Искаме смъртно наказание за убиеца на Вероника

Последна промяна на 09 март 2015 в 08:49 6841 11

"В Търново искаме смъртно наказание. Искаме да се върне смъртното наказание за този убиец", това съобщиха пред Нова телевизия част от жителите на Велико Търново, които преди дни организираха протест, потресени от жестокото убийство на Вероника. 

Те коментираха и разочарованието си от органите на реда, които в продължение на дълги часове са претърсвали мястото на убийството, но без резултат и фактически тялото на 23-годишното момиче е открито от рибар. 

По думите на протестиращите, има още едно нещо, което трябва да се изясни преди да говорим за присъда и това е дали Илиян Здравков е истинският убиец на Вероника и дали е извършил деянието сам, или е имал съучастници. 

Протестиращите искат категорични и ясни доказателства относно убиеца, тъй като имат известни съмнения въпреки официалната информация и самопризнанията на Здравков. 

Родителите на убитото момиче също споделят, че не могат бъдат сигурни дали това е извършителят на нападението. По думите им те не са получили официално обаждане. От телевизията са разбрали, че Илиян Здравков е убил детето им. 

"За мен животът ми е почти заминал", споделя опечаленият баща. Майката на момичето пък иска "най-тежкото наказание по закон - доживотна присъда без право на замяна". 

Припомняме, че 23-годишната Вероника, живееща във Велико Търново, бе обявена за общодържавно издирване на 2 март. Ден по-късно тялото на момичето бе намерено във водите на река Янтра, близо до гарата, където Вероника е видяна за последно. 

За убийството на студентката е задържан Илиян Здравков, който е направил пълни самопризнания пред съдията. Той е осъждан 6 пъти - има една присъда за грабеж с убийство, за която получава 10 г. затвор. Той обаче успял да избяга от затвора и получава втора присъда от 3 г. Останалите четири присъди са за кражби при опасен рецидив. 

Стана ясно, че Вероника е убита за 25 лв. - толкова успява да вземе Здравков от чантата на момичето. Минути след убийството той се опитва да изтегли пари и от дебитната й карта. Именно така полицията стига до него. 

След престъплението Илиян се прибира при брат си. Той е работил като кравар, а един от колегите му потвърждава информацията, че предполагаемият убиец е бил обявен за общодържавно издирване. Полицията обаче не го е търсила и Здравков е работил, живял и пътувал необезпокояван. 

Днес, живеещите във Велико Търново, организират втори протест от 18:00 часа пред Съдебната палата. 

Днес Окръжен съд – Велико Търново ще гледа мярката за неотклонение на Илиян Здравков. Прокуратурата е поискала постоянна мярка „задържане под стража”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2015 в 11:53

В моите очи само един единствен довод е напълно достатъчен да поддържа яростното ми съпротивление срещу смъртното наказание като цяло - какво се случва, ако човекът е невивен? (пак да повторя, и ще потретя, говоря за общия случай, а не конкретно) Правосъдната система въобще не е перфектна. Ей така ще убият невинен човек, който нищо не е извършил. Вие как ще се почувствате ако сте на мястото на такъв човек?

Най-висшето умение в социалните контакти е умението да се поставяме на мястото на другите хора около нас.

09.03 2015 в 23:55

Чуал ли си поговорката,"НА ЗЛО КУЧЕ,ЗЪЛ ПРЪТ"!Този и много други са безмилостни убийци и въобще не са се развълнували от това че убиват човек.Защо аз трябва да се окажа човека с съвестта и да го оставя живи?Предполагам оневиняваш и Брайвик,който уби 77 човека,и поради това че присъдите им в Норвегия за убийство са максимум 21 години,човека след като е убил 77 човека,ще излезе жив и здрав,и на средна възраст,а умрелите,кучета ги яли.Благодаря за такива присъди,това не е хуманизъм.За жертвата гроб,за убиеца,живот и привилегии!

09.03 2015 в 18:17

До sdg

Точно затова съществуват закони. За да не се чудим "ако на мен ми се случи, какво бих искал да е наказанието", когато се постановяват присъди. Когато осъзнаеш, че емоцията заслепява и те прави зъл, тогава ще можеш да се наречеш човек. Дотогава си животно и нищо повече.

09.03 2015 в 15:54

това създание е на растително ниво - няма да усети ако го убият, точно както не усеща когато то убива. писъците "смърт" показват само, коло нашенеца го е СТРАХ! не виждате проблема - невинните и слабите да бъдат защитени от такива... затова отговорност имат държавните институции, на които плащаме богато. и като не си гледат работата - вън, но с конфискация на полученото до момента.

09.03 2015 в 14:59

Този е чист рецидивист , дори и да няма смъртно наказание , такива хора не заслужават да бъдат издържани от държавата и данкъкоплатците . Вкарват ги в строго охраняван завод с общежитие и бачкат цял живот , за без пари за да си плаща издръжката и да си плаща образованието на децата (този има 5 ) за да може да се опитаме да ги направин нормални . Това са хора които са доказали , че не искат да се впишат в рамката на цивилизованите хора . То в България е трудно да се говори за цивилизованост след като мутри , политици ,полицаи , митничари , лекари , аве всичко живо се занимава с извънзаконна дейност напълно необезпокоявани.Трудно е да си представим общество с различен морал . Надявам се на хората които по един или друг начин са се образовали и са си изградили принципи достойни за модерното общество .

09.03 2015 в 13:41

До Пичкомандата:
Ако на тебе ти се случи това което се случи на семейството на убитото момиче,предполагам ще забравиш за хуманността,цивилизацията и рационалната мисъл.Но на чужд гръб и 100 тояги са малко нали така ?

09.03 2015 в 13:38

Подкрепям смъртното наказание.имаме нужда от сериозни присъди!И целия ЕС също има нужда.Заради тази лицемерна хуманност сме на това положение с престъпността!

09.03 2015 в 11:00

Трябва смъртното наказание да се върне!


На подобни изруди мястото е само на въжето. Какво ше го издържаме този плужек в затвора да се кефи как е обирал и убивал.


СМЪРТ и толкоз!!!

09.03 2015 в 10:44

И аз искам да знам:
1.Кой е виновен, за това този изрод да е на свобода?
2.Кой го е търсил и не го е намерил?
3.Кой го е осъдил само на 10г за грабеж и убийство?

09.03 2015 в 10:12

Смъртно наказание има в редица Щати на САЩ.Смъртни присъди там се изпълняват.
Тук,у нас,въпросът е съвсем др.Заловиха един изверг.Който е вършел престъпления години наред.ЗАЩО ТОЗИ И НА СВОБОДА!?КОЙ,съдия,прокурор,дознател,КОЙ определи мярката му за "неотклонение"?КОЙ ПЕРСОНАЛНО?Напишете го,бе хора,издирете го тоз чиляк-истинският виновник за смъртта на момичето е ТОЙ/ТЯ.Колко още долни и гнусни,жестоки престъпления трябваше да извърши ТОЗИ?Дали е смъртна присъда или до живот,без право на отмяна,въпросът беше да бъде зад решетките,за да се спре овреме!Защо журналистите не тръгнат по дирите на предишните му "присъди",та да се публикуват ИМЕНАТА,на тези,позволили,изродът да убива!?Имената им искам!
И аз съм за смърт,не само на сегашният,поредният.Няма да се случи,защото са такива правилата.Поне,в тези правила,да имаше ред и законност,но приложима,действаща и адекватна,за всички.