Протестиращи: Искаме смъртно наказание за убиеца на Вероника

OFFNews 09 март 2015 в 08:49 7809 11

"В Търново искаме смъртно наказание. Искаме да се върне смъртното наказание за този убиец", това съобщиха пред Нова телевизия част от жителите на Велико Търново, които преди дни организираха протест, потресени от жестокото убийство на Вероника. 

Те коментираха и разочарованието си от органите на реда, които в продължение на дълги часове са претърсвали мястото на убийството, но без резултат и фактически тялото на 23-годишното момиче е открито от рибар. 

По думите на протестиращите, има още едно нещо, което трябва да се изясни преди да говорим за присъда и това е дали Илиян Здравков е истинският убиец на Вероника и дали е извършил деянието сам, или е имал съучастници. 

Протестиращите искат категорични и ясни доказателства относно убиеца, тъй като имат известни съмнения въпреки официалната информация и самопризнанията на Здравков. 

Родителите на убитото момиче също споделят, че не могат бъдат сигурни дали това е извършителят на нападението. По думите им те не са получили официално обаждане. От телевизията са разбрали, че Илиян Здравков е убил детето им. 

"За мен животът ми е почти заминал", споделя опечаленият баща. Майката на момичето пък иска "най-тежкото наказание по закон - доживотна присъда без право на замяна". 

Припомняме, че 23-годишната Вероника, живееща във Велико Търново, бе обявена за общодържавно издирване на 2 март. Ден по-късно тялото на момичето бе намерено във водите на река Янтра, близо до гарата, където Вероника е видяна за последно. 

За убийството на студентката е задържан Илиян Здравков, който е направил пълни самопризнания пред съдията. Той е осъждан 6 пъти - има една присъда за грабеж с убийство, за която получава 10 г. затвор. Той обаче успял да избяга от затвора и получава втора присъда от 3 г. Останалите четири присъди са за кражби при опасен рецидив. 

Стана ясно, че Вероника е убита за 25 лв. - толкова успява да вземе Здравков от чантата на момичето. Минути след убийството той се опитва да изтегли пари и от дебитната й карта. Именно така полицията стига до него. 

След престъплението Илиян се прибира при брат си. Той е работил като кравар, а един от колегите му потвърждава информацията, че предполагаемият убиец е бил обявен за общодържавно издирване. Полицията обаче не го е търсила и Здравков е работил, живял и пътувал необезпокояван. 

Днес, живеещите във Велико Търново, организират втори протест от 18:00 часа пред Съдебната палата. 

Днес Окръжен съд – Велико Търново ще гледа мярката за неотклонение на Илиян Здравков. Прокуратурата е поискала постоянна мярка „задържане под стража”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!