"Смъртно наказание няма как да се въведе в България"

OFFNews 17 март 2015 в 09:29 3258 7

Снимка Марин Марковски

Смъртното наказание никога няма да бъде въведено в България и няма как да се въведе.

Това заяви адвокат Марин Марковски в интервю за Нова Нова телевизия по повод новата вълна от предложения да се въведе смъртно наказание заради жестоки убийства от последния месец. 

Адвокатът признава обаче, че на хората вече им е омръзнало от зверски и жестоки престъпления.

"Не може да се загърбят фактите за тежката ромска престъпност. А за престъпността на "белите якички"- там е ужасно", заяви Марковски.

По думите му дебат за смъртното наказание винаги ще има, но юридически е безсмислено да се коментират подобни теми.

През 2008г. страната ни ратифицира Лисабонския договор, в който ясно се казва, че страни-членки на ЕС не могат да издават смъртни присъди, напомни Марковски и обясни, че, за да постановим такова наказание, трябва да излезем от ЕС и НАТО.

„Ние от „Патриотичния фронт” сме категорично против отменянето на доживотния затвор без право на замяна. Смятаме, че при липсата на смъртно наказание все пак трябва да има някаква справедливост и възмездие за близките на хората, които са убити по особено жесток начин”, заяви депутатът от ПФ Юлиан Ангелов, който беше в Нова телевизия заедно с Марковски.

„Наказанието не е за да унищожи и да отмъсти, а за да превъзпита”, изтъкна Марковски, като допълни, че има голяма вероятност един престъпник да бъде поправен, ако към него се подходи адекватно.

Ангелов не се съгласи с това твърдение, но призна, че условията в затворите често превръщат хората в престъпници.

"Във Франция имат добра превъзпитателна система. Но в затворите там има ислямисти, които обработват другите престъпници и те излизат от там като терористи. Това ще стане и в България", смута депутатът от Патриотичния фронт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови