Паси: ЕС не изпълнява договора си с нас

Да кажем на Рюте "ще те блокираме за председател на Европейския съвет", предлага бившият външен министър

OFFNews Последна промяна на 06 февруари 2018 в 08:33 7944 1

Снимка бТВ

С поставянето на пречки пред влизането на България в Шенгенската зона Европейският съюз не изпълнява договора си с нас.

Това заяв бившият външен министър Соломон Паси по бТВ. Ние имаме задължение да влезем в Шенген и Европейският съюз да ни приеме и то произтича от договора, който подписахме на 25 април 2005 г. Тогава срокът за влизане беше 2009 г. За съжаление, договореното не се изпълнява, поставят се нови изкуствени условия пред членството на България в Шенген, каквито не могат да бъдат поставени според този договор, т.е. това, което се случва е, че ЕС не изпълнява свой ангажимент към България, коментира Паси.

Според него чисто тактически влизането ни в еврозоната ще улесни влизането в Шенген. 

Проблемът е, че не са назовани конкретни обективни условия, затова тук може вече да се прилага и тактика на преговорите, посочи той. И даде пример със стремежа на холандския премиер Марк Рюте към поста председател на Европейския съвет.

Може например България и Румъния съвсем спокойно да му кажат: „Ние ще направим всичко, което е по силите ни, да блокираме твоята кандидатура, ако ти блокираш нашата кандидатура за Шенген“. Понякога в дипломацията се предприемат и такива стъпки, обясни Паси. 

Македония си е македонска, с това трябва да се примирят всички страни на Балканите. Имаме нужда от Македония в ЕС и НАТО и Западните Балкани да престанат да бъдат проблем, добави той. Популизмът пречи на развитието на Европа, подчерта Соломон Паси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови