Първанов ще дава уроци по дипломация на външния министър

OFFNews Последна промяна на 18 април 2015 в 13:19 1815 9

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Бързи промени в съдебната система поиска лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов по време на Учредителната конференция на партията за София.

Трябва да се търси по-бързия вариант – твърдо и категорично, без да се допускат лобистки настоявания и поправки, категоричен е Първанов.

По думите му има голяма възможност промени в Конституцията да забавят съдебната реформа.

Заради членството ни в Европейския съюз бяха направени конституционни промени, засягащи точно съдебната власт, но някой ще направи ли равносметка за това доколко те са били ефективни. Някой е решил, че можем да правим реформи в правосъдната система, ами ако има формация, като АБВ, която има разгърната визия за промени в Конституцията, много по-дълбоки от тях. Ако решим да поставим на масата някои от тях? Не казвам, че има подобно решение, но подобна възможност има, коментира Първанов.

Лидерът на АБВ в оставка коментира и решението на президента Росен Плевнелиев да не присъства на тържествата по повод Деня на победата в Москва на 9 май.

Този отказ предизвика голямо огорчение и психологическият ефект от него ще е многостранен, защото ще има отражение върху редица сфери – икономически връзки, културни контакти и др., подчерта Първанов.

Дилемата Русия или ЕС не съществува пред страната ни. България влезе в ЕС във времето, в което имаше най-добрите отношения с Русия. Ние подписвахме договор за членство в ЕС с пълното разбиране и подкрепа не само на Брюксел, но и цялата общност, на лидерите на Европа и в същото време подписахме „Големия шлем”. Ето това е майсторлъкът в българската дипломация, уверен е Първанов.

Точно за това ще поканя г-н Митов в един разговор, защото така зад тила си чух някои реплики. Ще го поканя на един разговор, да видим наистина каква е била, каква е и каква трябва да бъде българската дипломация. Надявам се да му помогна – той е млад човек, може би му се губят някои периоди от развитието на дипломацията, но затова сме ние, по-възрастните – да помагаме, каза той.

Пред делегатите на Учредителната конференция на АБВ-София Георги Първанов заяви, че работата на лабораторията за идеи на АБВ през последните две седмици е впечатляваща и в това време са родени няколко важни инициативи.

Това, което направи Ивайло Калфин и екипът му, го очертава като най-добрия министър в рамките на това правителство. Никой досега не е оспорил това. Това, което Калфин направи натежава в сравнение с всички други реформатори или претендиращи за такива, увери лидерът на АБВ в оставка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.04 2015 в 03:52

Дипломацията е тънка работа. Примерно, как да гръмнеш защитен архар, обаче това да остане тайна; или как да станеш агент на държавна сигурност, пък после да го изкараш за патриотизъм или в краен случай да обясняваш че нямало как другояче, времената биле такива. Щото аз от същите тези времена познавам хора които отказваха на тази организация с риск за много неща и най-вече за себе си, но то за такива като Първаноглу е ясно че нямало как - те толкоз са си могли още тогава.

18.04 2015 в 21:12

Най-добре да дава уроци по бридж. Как се обявява голям шлем на без коз и се изкарва с четири ръце вътре. Защото партньорите нямали нито един ас. Система "Червена трефа".

18.04 2015 в 16:56

АБЕ РУСКА СГАН ЩО НЕ СИ ФАНЕШ ПЪТЯ КЪМ СИБИР ХУБАВО БЕШЕ У МОСКВАТА ТАМ ДА СИ СЕДИШ ПРЕДАТЕЛ

18.04 2015 в 15:52

Това е някаква несполучлива шега, нали? Точно Гоце, с когото никой освен тоталитарни средноазиатски държавници не искаше да се срещне, ще дава съвети по дипломация?

18.04 2015 в 14:47

Та как Гоце ще предава уроци по дипломация -> как се обстрелва защитен от закона архар за държавна сметка?
-----
Апропо, някой да си спомня Гоце за 2 мандата някога да е бил поканен на посещение в демократична държава????

18.04 2015 в 14:19

Направо в ГУМНО да го пратят Митов, да слуша лекции в оригинал.

18.04 2015 в 14:07

Червен боклук!

18.04 2015 в 13:55

Ха-ха-ха-ха-а-а

18.04 2015 в 13:40

Агент Гоце нямаше ли да подава оставка или това било само номер за изместване на фокуса от 16-те милиарда и 2-та милиарда бонус, за които Горанов призна, че били към вече платен дълг, но си ги гласуваха с ДПС.