Първанов: Плевнелиев е рисков елемент за сигурността, искаме да сменим модела

OFFNews 16 септември 2016 в 12:19 6248 10

Снимка БГНЕС

Нашата основна цел е да сменим модела "Плевнелиев". Моделът „ГЕРБ“ на назначения и партийно послушния държавен глава, е порочен и вреден за българите и държавата ни. Един президент, който излъчваше непрекъснато вредни, провокационни сигнали във външната политика, който беше рисков елемент за сигурността на страната и точно заради това стратегическият удар на АБВ е насочен към този модел. 

Това заяви пред БНТ лидерът на АБВ Георги Първанов. 

Като президент Ивайло Калфин ще се опита за защити интересите на много хора, а не само на тези които го подкрепят, или подкрепят АБВ, посочи той за обявения вчера кандидат за президент на партията.

"Грешно е да се мисли, че президентските избори са място на сблъсък между лявото и дясното. Президентът е държавен глава на всички граждани. Трябва да е ясно: президентът е длъжен да защитава интересите на всички, независимо от това дали са гласували за него, или не. Нашата амбиция е и да разбием двуполюсния модел. Не може непрекъснато да става това „менкане“, извинявайте за жаргонния израз, ляво-дясно. И едните, и другите да си правят от време на време едни заучени комбинации, от които в крайна сметка нищо добро не се случва. Това означава, че трябва, че има нужда от трети път, не от трети полюс, а от трети път, който дава възможност да се отстоява различна политика от тази на статуквото“, категоричен е Първанов. 

По думите му Ивайло Калфин е най-добрият кандидат за президент, защото е "изключително високо подготвен, с богата практика, доказал се успешно във всички институции, в които е бил, човек, който отговаря на изискването държавата ни да има силен дипломат, личност с опит и сериозен международен авторитет, особено предвид зоните на активни или тлеещи конфликти в близост до страната ни, мигрантската криза и трусовете в ЕС".

„Най доброто за Ивайло Калфин предстои. Където и да е бил, той има своите несъмнени успехи, признание и авторитет, но аз не мисля , че Ивайло Калфин е „достигнал своя таван“. Мисля, че той би могъл да реализира много по-голям потенциал, какъвто без съмнение има, именно в президентската институция. Защото времето е такова, че ролята на президентската институция е важна. Не от гледна точка на правомощията, а от гледна точка на влиянието на президентската институция“, каза още Георги Първанов.

"Всички си мислим, че е добре да имаме силна ръка, например, човек с пагон, но от тук проблемът е ние да избегнем рисковете, опасностите за страната преди да дойдат на нашата граница, преди да се наложи да се използва сила, да не дава Господ. Защото това е много крайна мярка и крие потенциални опасности", посочи Първанов, намеквайки за кандидата за президент на БСП ген. Румен Радев.

"Аз съм виждал как Ивайло Калфин е в състояние да убеди външни министри, премиери, понякога дори президенти. Той беше човекът, който убеди европейците - министри и премиери, да приемат еврото да бъде изписвано и на кирилица", продължи Първанов. 

От АБВ първоначално подкрепиха неговата кандидатура, но малко след това от БСП обявиха, че са прекратили преговорите с АБВ. 

На въпрос за работата на ръководството на БСП Първанов отговори, че АБВ няма да бъде източник на атаки. 

"Ние ще отговорим на предизвиканите действия от страна на някои хора от „Позитано“ , от обкръжението на госпожа Нинова, но не искам това да е кампанията. Отново ще кажа, че на мен ми е омръзнало в политиката, в която съм от толкова време… Омръзна ми да отговаряме на опити за компромати, на дребни лични закачки. Защото хората искат да видят не просто сериозна политика, а искат да видят държавнически решения и поведение и мисля, че с кандидатурата на Ивайло Калфин ние предлагаме точно това“, подчерта лидерът на АБВ.

Той призова на гражданите да се даде възможност за по-информиран избор на държавен глава, а на всеки кандидат да бъде дадена възможност за активен, открит, публичен дебат, в който да изложат вижданията си за президентската институция. 

Първанов предлага кандидатите за президент да дебатират за основните политики, сред които външната ни политика и мястото в ЕС, как да имаме роля с характер, с позиция, какви да са взаимоотношенията с Русия, как да се разботи за тяхното възраждане, дебат за военната реформа, за социалната роля на президента. 

Очаквам кандидатът на ГЕРБ да не се скрие от дебатите. Моето опасение е, че те до последния момент го крият, не обявяват неговото име. После ще го покажат на две-три места, а после да кажат, че няма време за дебати. Така че ние няма да го видим в един реален политически дебат, а това е много рисково, коментира лидерът на АБВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11841

9

трафоПОСТ

16.09 2016 в 15:49

Какво сте го емнали Гоцье? Човека казва, опасност за сигурността на страната, ама не е определил, за коя страна става дума. Като знам къде го влече сърцето, очевидно става дума за страната Русия. Той на нея случи и нея пази от несигурности, нали така. С две думи, АБВ ще се бори за президент, който да накара Русия да се чувства сигурна.

29216

8

Лопе де Вега

16.09 2016 в 14:53

Ама тоя още приказва за социалната роля на президента. Десет гОдин яде народния хляб като президент, не научи ква е ролята му. Вижте само комсомолската му мутра!

Боже, боже!

Поздрав!

12803

7

_az_

16.09 2016 в 14:36

Вашия модел го сърбахме 10 години. Ходи си в Русия да си го сменяш, като толкова искаш.

15256

5

mendi

16.09 2016 в 13:30

Гога, нали беше 10 години президент бе, що не смени модела през това време ами сега си се сетил?

20374

3

Стринка Минка

16.09 2016 в 13:14

Нема са плашиш, Гоце. Като дойде риска от Плевнелиев, нахлупвате ти и П.Петк нахлупвате тройния шлем и сте ОК.