Първанов: Не се боря за предсрочни избори

OFFNews 04 февруари 2014 в 08:43 3140 3

Георги Първанов

Не смятам, че са нужни предсрочни избори, нужно е стабилно правителство и сегашното няма алтернатива в момента.

Това обяви неформалният лидер на АБВ Георги Първанов в интервю за bTV.

Кабинетът "Орешарски" е зависим от империята на Делян Пеевски. Въпреки че не е от БСП, той диктува важните решения, в това число и ключовите политики, каза още Първанов. По думите му "Докато БСП има своя сив кардинал, който реди пъзела, назначава и прави политиката във формалния смисъл, чиновниците на „Позитано" разпределят суми от субсидии и назначават хора на най-ниско кадрово равнище, възмути се той като коментар за вътрешнопартийната криза, обхванала левицата."

Въпреки тежките констатации за отношенията между двете партии от управляващата коалиция, Георги Първанов оцени партньорството си с ДПС в миналото като „позитивно" и изпълнено с „коректни взаимоотношения".

Първанов коментира и връщането на мандата мандата на правителството на 4-ти февруари 1997 г. По думите му това е било оправдано, защото нтака е спасен гражданският мир и не е пролята кръв.

С връщането на мандата Първанов и Николай Добрев се противопоставят на решение на пленум на БСП, което е за съставяне на правителство на левицата.

"Вицовете на Станишев за АБВ не са смешни. Познавам тази практика - Станишев и Борисов се замеряха с вицове и така от виц на виц загубихме изборите. И аз мога да разкажа един виц:"Няма избори, които Сергей Станишев да не е загубил", коментира президентът на България (2002 – 2012 година).

В отговор на коментарът на Сергей Станишев, че напускането на Калфин е като смяна в 90-та минута на мача, Първанов заяви : „Не знам, колко разбира от футбол Станишев, но мачът в 90-тата минута вече е приключил и когато губиш с 0:5, смените нямат значение.

Станишев изглежда стои стабилно и ще стои още дълги години в БСП. Това не пречи да има организация, която да реализира левите идеи. Нашата голям амбиция е да реализираме национални идеи”, коментира още Първанов. 

Той продължава да отрича, че АБВ ще бъде регистрирана като партия за предстоящите евроизбори и повтори, че ще бъде сформирана коалиция. Все още няма да каже кои формации ще влязат в тази коалиция и кои ще са хората в листата за евроизборите, чийто водач ще е Ивайло Калфин.

Първанов признава, че е бил избран за президент благодарение на гласовете на ДПС, но уточни, че това не му пречи да ги критикува днес и да припознава в тях опонент.

Той предупреди Янаки Стоилов, че ще го съди, ако твърди, че Първанов е свързан с обръча от фирми около Ахмед Доган (Стоилов намекна нещо подобно в интервю).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!