БСП с "жълт картон" за Георги Първанов и Румен Петков

OFFNews 01 февруари 2014 в 17:07 5954 6

Георги Първанов

БСП снема политическото доверие и отнема правата за заемане на партийни длъжности на подкрепящите листата на АБВ за изборите за Европейски парламент. Това реши националният съвет на БСП по време на заседанието на съвета.

Националният съвет на БСП снема политическото доверие и отнема правата за заемане на партийни длъжности, членство на ръководни органи на партията и право да се кандидатират за такива в срок от една година на: Анатоли Младенов, Бойка Арабаджиева, Владимир Калчев, Георги Първанов, Дилян Енкин, Евгени Желев, Емил Константинов, Крум Милетиев, Людмил Веселинов, Росица Янакиева, Румен Петков, Светлин Николов, Трифон Митев, съобщиха от БСП.

Решението е взето със 125 гласа "за". Двама души са се въздържали - Георги Кадиев и Весела Лечева. Трима са гласували против. Сред тях са Кирил Добрев и Светлана Шаренкова.

Дискусията относно подкрепящите АБВ е преминала спокойно, без остри реплики и заклеймяване, подчертаха членовете на БСП.

Това, което се случи с АБВ, обслужва нашия политически опонент. Движението няма да постигне този резултат, който очаква, но пречи на нас, коментира председателят на БСП Сергей Станишев.

Всеки глас, който се дава на политическа сила, различна от нашето семейство, фактически обслужва нашия основен опонент в Европа и в България. В страната все още витае страхът, че ГЕРБ може да се върнат, категоричен е Станишев.

Според прогнозата ПЕС ще получи с два мандата повече от ЕНП в Европейския парламент след изборите през май. В момента съотношението е 270 от ЕНП и 190 от ПЕС. Помним европейските избори през 2007 г., когато БСП се явихме с три листи. 60 000 леви гласа бяха разпилени и това даде възможност ГЕРБ да бъдат с 5000 гласа над БСП, каза Станишев.

Това е един жълт картон за Георги Първанов, Румен Петков и останалите, подкрепящи листата на АБВ за евроизборите, коментира пред bTV депутатът Георги Кадиев.

Аз виждам случващото се като развод. Георги Първанов и Сергей Станишев са родителите, а БСП е детето. Като при всеки развод вина имат и двете страни, посочи Кадиев.

Според Кадиев подкрепящите АБВ е трябвало да присъстват на заседанието на националния съвет, за да могат да се защитят.

По-рано днес Софийската организация на БСП сне политическото си доверие от Георги Първанов и от всички, които подкрепят и работят за паралелна листа. 

Делегатите на конференцията категорично се разграничават от инициативата на Георги Първанов да подкрепи нова листа за предстоящите европейски избори, става ясно от позицията на БСП-София. Причината за това е, че подкрепянето на нова листа може да отнеме победата на социалистите и да даде предимство на десницата и да постави под заплаха стабилността на правителството и на парламентарното мнозинство.

Подкрепата за конкурентна листа оценяваме като политически несъвместима с членство в БСП. Георги Първанов обаче не прие тази оценка, отказа диалог и отхвърли протегнатата ръка, обявиха столичните социалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови