Първанов иска парламентарна комисия за кризата в енергетиката

OFFNews 29 септември 2014 в 09:30 2259 1

Георги Първанов

"Една от първите задачи на бъдещата парламентарна група на АБВ ще бъде да инициира незабавно свикване на анкетна комисия към следващото Народно събрание, която да установи причините за тежкото състояние на родната енергетика.

Това обяви пред ТВ7 лидерът на АБВ Георги Първанов. Според него основна вина за срива на този важен за страната сектор носят последните две управления.

Негативно влияние върху енергетиката ни оказват и решения, взети още по времето на правителството на Иван Костов, посочи Първанов, който определи договорите с американските електроцентрали в Марица Изток като неизгодни за страната.

По думите в последните няколко години управляващите са допуснали и прекалено много партийни назначения на некомпетентни хора в бордовете на държавните фирми от този сегмент на икономиката ни.

Своята роля за кризата в отрасъла е изиграла и ДКВЕР, чието последно решение за вдигане на цената на тока с 10 процента на практика окончателно е доказало политическата й зависимост.

АБВ ще настоява и за незабавното отпадане на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“ –централа, за която имаме подготвена площадка и реактор и която може да позволи на България да произвежда дълги години евтина елекроенергия, заяви още Георги Първанов.

Той посочи, че не е срещу изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“. По думите му обаче страната ни трябва да се възползва от напредналия етап в който се намира проектът „Белене“, както и да прецени внимателно сигурността на технолгията и финансовите условия, които й се предлагат от инвеститорите от "Уестингахус" за ново съоръжение в Козлодуй.

Първанов взе отношение и по проекта Южен поток. Според него той може да бъде изграден без да се нарушават изискванията на ЕС. За целта обаче трябва да се проведе нова процедура по избор на изпълнители. Газопроводът ще осигури допълнителна стабилност на страната ни в газовите доставки, както и поне 10 000 нови работни места, посочи той.

По думите му не може да има спор, че Южен поток е изгоден за България. Факт, който се потвърждава и от категоричната позиция „За“ изграждане на съоръжението, която имат още редица държави от обединена Европа, сред които Италия, Австрия и Унгария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови