Първанов: Имах повече очаквания от посещението на Кери

ОFFNews 15 януари 2015 в 18:19 4098 6

Георги Първанов

Имах повече очаквания от посещението на Джон Кери.  Сега чух повече критики и препоръки. Това заяви пред Би Ти Ви лидерът на АБВ Георги Първанов.

"Може би защото аз го сравнявам с посещенията и срещите ми с президента Буш 2005 г. , когато имаше поне три силни послания - подкрепа за членството ни в ЕС, подкрепа за ситуацията със сестрите в Либия и най-важното оценяване лидерската роля на България на Балканите", обясни Първанов, като допълни, че всяка една подобна визита е добра за страната ни. 

"Чух повече препоръки за борба с корупцията, очевидно има по-високи очаквания. Но когато ни се казва така настойчиво, това показва, че трябва сериозно да си научим урока. Много дипломатично, съюзнически Кери препоръча тези неща, всеки един държавник трябва да си направи изводите", посочи още лидерът на АБВ.

По въпроса със съдебната реформа Първанов коментира, че от партията му имат много сериозни бележки.

"Вероятно от нашата парламентарна група ще гласуваме „за" проекта при всичките му несъвършенства, като си запазим правото да изразим особеното си мнение по конкретни аспекти, като например разделянето на ВСС. Съмнявам се, че това ще е работещо, заяви той.

Първанов каза още, че от партията му са твърдо за задължителното гласуване: "Нещо повече - ще предложим като ще има референдум, заедно с това да се гласува и за смесена избирателна система".

"Колкото и да сме критични, ние сме един от стабилизиращите фактори на управлението. Ние спорим за политики", обясни Първанов, като напомни реакциите на Калфин.

Според Първанов "по-лошото от липсата на стабилност е имитацията на стабилност" и призова да не се заблуждаваме, че отговорното поведение е нещата да се видят такива каквито са.

"Насърчавам диалога, за да ни спечелят, трябва да ни убедят", каза Първанов, като добави, че според него едва ли ще има избори през пролетта на тази година.

За прогнозата на Местан за предсрочни избори при оставането на Патриотичния фронт във властта, той коментира, че е твърде вероятно някой да се опита да натисне нещата за избори 2 в 1, ако не на местните, то на президентските избори.

"Докога ще се връщаме към миналото - към Възродителния процес, към жертвите на Народния съд и т.н. Да оставим тези неща на историците. Тази фетишизация на миналото служи като стабилизационен фактор на много от партиите", посочи Първанов.

"Надявам се тежестта на ДПС да не е толкова голяма, нека постоят извън властта и да съберат сили на резервната скамейка; нетърпението към властта е един от дестабилизиращите фактори", заключи лидерът на АБВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!