Първанов: Да видим как да прокараме поне една тръба на Южен поток

OFFNews 19 август 2016 в 11:13 7371 9

Страната ни трябва да строи нова ядрена мощност, както и „Южен поток“, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред БНТ.

По думите му това ще осигури диверсификация на енергийните ресурси, инвестиции за милиарди, работни места, ръст на икономиката, евтина електроенергия и национална сигурност за България.

„По-важното е да видим какво може да се спаси в момента. Как можем да прокараме поне една тръба – „Южен поток“, с железобетонни гаранции, както заяви президентът Путин. Защото от това ние печелим заетост на работна ръка, инвестиции – печелим сигурност“, каза Първанов.

Той коментира и решението на арбитражния съд по отношение на АЕЦ „Белене“ и закупените за централата реактори.

„Това решение бе наистина очаквано. След като нещо сме си поръчали трябва да го платим. Тук въпросът е дали да обикаляме света, от Иран до Индия например, и да предлагаме реакторите на „втора ръка“, да ги търгуваме така както се продава нафтова печка, както се изрази и министър-председателят, или да се хванем и да си реализираме проекта „Белене“, ако щете дори да мислим и за развитие на „Козлодуй“ в някаква форма“, категоричен е Първанов. Той добави, че трябва да бъде построена нова атомна централа.

Георги Първанов коментира и кандидатурата на ген. Румен Радев за президент. „Генерал Румен Радев има всички необходими качества, не само да постигне успех на президентските избори, но и да обедини българите и да бъде добър президент“, добави той.

Лидерът на АбВ обясни методологията на политическото сътрудничество, изграждащо коалиционното обединение около номинацията на Радев за държавен глава. „Тук не става дума да се ревизира БСП. Трябва да се надгради с още редица други коалиции, включително и около АБВ. Ние имаме своята коалиция. Това са четири партии. Знаете, че има и други формации като Движение „Гергьовден“, които имат готовност, макар и в друг формат, не толкова ангажиращо да подкрепят кандидатурата на генерал Радев. Тоест, създава се една много широка коалиционна формула.

Първанов коментира и бъдещето политическо сътрудничество с БСП и други политически сили.

„Искам да разсея спекулациите в това отношение - хоризонтът на това взаимодействие са президентските избори. Не бива някой да се притеснява, че ще бъде изместен в едни бъдещи парламентарни избори от водаческо място, от листите. Твърде вероятно, даже бих казал сигурно е, че на парламентарните избори, когато и да са те, ние ще бъдем в два - надявам се еднопосочни потока, не противодействащи се, противоборстващи се - както беше в предишните 3-4 избора.

Сега голямата цел е спечелването на президентските избори. Ако това се случи, би могло да отвори вратата и за една много по-голяма промяна в българската политика. Може да се срещнем в БСП не в единна предизборна коалиция за парламентарни избори, но може би и дано - в едно управление след подобни избори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

10

кикимора

21.08 2016 в 12:01

Това смешка ли е? Гоце и връзки в Европа.

20374

9

Стринка Минка

20.08 2016 в 13:11

Гоца да не се мота ами да използва връзките си в ЕС да кове железните гаранции.
Стари другари са с Меркел, Орбан, Земен.. да напъва, стига е киснал по медиите и предлага - дайте да дадем.

12094

8

дони

19.08 2016 в 21:23

КОЙ ПОРЪЧА И КАПАРИРА РЕАКТОРИ ЗА АТОМНА ЦЕНТРАЛА, ЗА КОЯТО НЯМА ДОГОВОР ЗА СТРОЕЖ? ЩЕ БЪДЕ ЛИ ЛЮБЕЗЕН ГОЦЕ ДА МИ ОТГОВОРИ ИЛИ ОТ ОТГОВОРА ЩЕ МУ СЕ НАКРИВИ 'ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ"?

13340

7

Blagodatka Dushanova

19.08 2016 в 13:23

Само през главата му може да мине тази тръба!Самият путин,върховният ШЕФ на КДС(КГБ)не иска да строи нито Южен,нито Турски поток!Там всичко е политически шантаж!А нашите предатели се чудят до коя хранилка да се докопат.Лошото е,че толкова бързо се лепна до авиогенерала.Сега,той ще загуби май доста "точки"заради подкрепата на "гоце".

11866

3

кумчо вълчо

19.08 2016 в 11:49

Гоце, гоце, гнидо мръсна! Продай си хотелите и си строй каквото си искаш!