Първанов: Чуваме се с Нинова, с Дилов сме близо до резултат

OFFNews 03 август 2016 в 15:17 5342 2

АБВ и Движение „Гергьовден“ подписаха споразумение за политическо партньорство. 

Ние сме сродни партии, не в идеологическия смисъл на думата - двете формации работим за автентичен, но и модерен български патриотизъм, за родолюбие, което не отрича правата на различния, на другия, и което утвърждава националния интерес, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов. Подписваме този договор с надеждата, че с усилията на двете формации ние ще можем да положим началото на един сериозен прелом в развитието на български политически модел. Ще започнем от тази есен с президентските избори, с избора на държавен глава, с който да се гордеем, който да ни представлява достойно в страната и навън. Държавен глава, който има воля, характер и компетентност“, посочи още Първанов.

„Надяваме се това подписано политическо споразумение да е само началото на един по-широк политически съюз. Да отворим широк разговор за това, как искаме да се развива страната ни през следващите години. Да опитаме да затворим вратата пред всички разделения на „филства “ и „фобства“, които са ни обзели през последните години. Търсим третия път. Да си партнираме дори и с организации, с които имаме различия, за да търсим правилните решения за страната“, посочи от своя страна председателят на Движение „Гергьовден“ Драгомир Стефанов. 

Никой не трябва да задушава кандидат-президента в обятията си

„Мисля, че ще сгрешим тактически, ако прекалено партизираме един или друг кандидат, ако някой се опитва да го задуши в обятията си. Това не е подходът", обясни Първанов. По думите му "на ГЕРБ е изгодно да ни вкара в схемата да си преброим електоратите. Една партия, втора партия, левица, десница. Президентските избори не са време за броене на избиратели. Те са време за разумен стратегически избор. При резултат на президентските избори, който е различен, по-добър от резултата на ГЕРБ, то наистина може да се тръгне към сериозна промяна. Бих казал генерална промяна“. Чака ни интересна кампания. Уверявам ви, имам нюх! В шестте имена, които БСП анонсира, има такъв, който отговаря на профила за президент на АБВ. В един активен диалог да търсим не просто най-избираемия кандидат, но и един успешен президент. Много важно е кандидатът да отговаря на тези две условия. Не искайте от мен сега да коментирам генерал Румен Радев в ролята му на кандидат за президент, защото той все още, макар и с подаден рапорт, е в състава на Българската армия. Коректно, разумно и законово е тези коментари да се правят, когато той получи разрешение на този въпрос. 

Чуваме се с г-жа Нинова, но не искаме да превръщаме въпроса с датите за разговори в някакъв голям политически проблем. Ще се съберем, когато можем, когато сме подготвени и ще ви информираме. Надявам се на следващата среща с представители на работните групи да има такъв резултат. Във всеки случай ние с „Движение Гергьовден“ сме близко до такъв резултат, а това е много важно“, заяви Първанов.

„В момента правим нещо, което е голяма крачка за нас, за първи път. За първи път се съюзяваме за постигането на конкретни цели с партия, която е от левия политически спектър. Това никога до сега не се е случвало. Опитваме се да направим нещо по-различно, не защото времето се е променило кой знае колко идеологически, а защото задачите, които са пред нас, като българи и като общество, са много над понятия като „филства “ и „фобства“. Не знам дали не е време за „генерална промяна“ в България - наистина“, заяви от своя страна почетният председател на Движение „Гергьовден“ Любен Дилов – син.

В заключение лидерът на АБВ изрази отношение и относно възможностите за партньорство с някои други патриотични формации. „Очевидно за президентските избори ще се разделим с ВМРО, въпреки добрия тон по между ни и конструктивните взаимоотношения. Възможно е, и сигурно в парламента ще продължим да имаме общи теми, по които ще си взаимодействаме, но те си имат своя коалиция и в това няма нищо фатално. Това е част от демокрацията“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

03.08 2016 в 16:16

а у лево а у десно бам в лайното пресно. Барековщина.

21668

1

Руслан

03.08 2016 в 15:53

Пелтека погреба десните, сега ще шити в лявото пространство ли?